piątek, 29 listopada 2013

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Ostatnio za mną "chodzą" wypieki drożdżowe, tak więc dziś zachęcam Was,
do upieczenia smacznej i bardzo puszystej drożdżówki.
Kiedy za oknem deszcz i śnieg to ta drożdżówka jest idealna.
Do tego słodkiego wypieku nadają się truskawki mrożone jak i świeże.

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką







  • 125 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • DODATKOWO:
  • 0,5 kg truskawek
  • KRUSZONKA:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g margaryny


Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przerobić, a następnie rozwałkować na wielkość blachy. Truskawki myjemy, oczyszczamy z ogonków a następnie kroimy na pół. Każdą układamy na cieście, wciskając truskawkę w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę oraz cukier mieszamy razem dłonią, dodając powoli margarynę . Gotową posypką posypujemy ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 175'C. Smacznego !!


4 komentarze:

  1. Zapachniało latem, bo truskawki... pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa drożdżówa - to jest to! Porwałabym te truskawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. super drożdżówka!! aż slinka cieknie na tę kruszonkę!!

    OdpowiedzUsuń