czwartek, 14 listopada 2013

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami



Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami, smakują wyśmienicie.
Delikatne, kruche ciasto z wieloma warstwami. Wyglądają jak rogaliki świętomarcińskie.
Idealne do mleczka na podwieczorek.



Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami







0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru
2 jajka
50 g drożdży
250 ml mleka
szczypta soli
150 g masła + 200 g masła

ok 400 g orzechów mielonych ( u mnie włoskie, nerkowca oraz pistacjowe )
2 - 3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka cynamonu

1 szklanka cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekane orzechy włoskie do posypania



Przygotowujemy nadzienie - orzechy mielimy, dodajemy cynamon i śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowy pozostawiamy do "przegryzienia" . 150 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, szczyptę soli oraz jajka ubite z cukrem i margarynę. Całość dokładnie zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Gotowe ciasto umieścić w miseczce i przykryć ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu, do podrośnięcia.
Ciasto przerobić i rozwałkować. 3/4 ciasta posmarować masłem, lub też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto złożyć na trzy części. A następnie rozwałkować i ponownie złożyć na trzy, obracając ciasto o 90'. Zawinąć w folię i schłodzić ok 60 min. Ponownie rozwałkować ciasto i ponownie złożyć zachowując 3 warstwy i obracając o 90'. Ponownie schłodzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt a następnie powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę orzechową i zwijamy jak rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 30 min. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Gotowe, rumiane rogaliki wykładamy na kratę do pieczenia i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder mieszamy z wodą oraz łyżeczką soku z cytryny i lukrujemy rogaliki posypując je orzechami. Smacznego !!




3 komentarze:

  1. Uwielbiam wypieki na bazie drożdży! Rzeczywiście idealnie pasują do mleka :)
    Po takie pyszności to będę zaglądać (;

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają mega smacznie:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Popieram Justynę, dla mnie takie rogaliki to również rewelacja i to przez duże R:)

    OdpowiedzUsuń