niedziela, 5 stycznia 2014

Roladki obiadowe


Roladki obiadowe - smaczne, szybkie i soczyste.
Idealne na niedzielny obiad. Połączenie delikatnego indyczego mięska z miodem, oraz warzywami sprawia, że mięsko smakuje wyśmienicie. Polecam podawać z ziemniaczkami oraz ze szczypiorkiem.



Roladki obiadowe


Przepis na 4 rolady.


1 pierś z indyka
1 jajko ugotowane na twardo
1 marchewka
1 parówka
1 szalotka
4 plasterki boczku
1 duża pieczarka
pieprz kolorowy do smaku
czosnek granulowany do smaku
papryka słodka mielona do smaku
4 łyżki miodu
tłuszcz do smaku



Mięsko kroimy na 4 kawałki, każdy lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięsko nacieramy przyprawami z każdej strony a następnie delikatnie smarujemy jedną stronę miodem i pozostawiamy na ok 15min. Jajka ugotowane na twardo kroimy na ćwiartki, tak samo kroimy marchewkę, parówkę, szalotkę oraz pieczarkę. Na mięsko nakładamy plasterek boczku a na niego nakładamy z jednej strony pokrojone składniki i zwijamy w roladkę. Możemy spiąć wykałaczką bądź też klamrą. Mięsko lekko podsmażamy z każdej strony, a następnie dolewamy wody i dusimy ok 20 min., aż mięsko będzie miękkie i rumiane. Gotowe roladki podajemy z ziemniaczkami i szczypiorkiem. Smacznego !!


1 komentarz: