poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Rolada z kremem cappuccino i bananem

Pyszna i delikatna rolada biszkoptowa z kremem cappuccino i bananem. Owoce można zmieniać na inne ulubione. Dla podkreślenia smaku posypałam roladę suszonymi bananami własnego przepisu oraz polewą czekoladową.

Rolada z kremem cappuccino i bananem. 

 

  • 5 g margaryny
  • 300 g serka marcepone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cappuccino
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • CIASTO:
  • 0,5 szklankia mąki
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki kakao
  • cukier waniliowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 3 banany świeże ( małe )
  • banany suszone
  • polewa czekoladowa gotowa



    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną piane, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do jajek i delikatnie mieszamy, drewnianą łyżką, wlewając rozpuszczoną margarynę. Gotowe ciasto wylewamy na formę do pieczenia wyłożona papierem. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Gotowe ciepłe ciasto wykładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy. Odkładamy na chwilkę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy cappuccino oraz cukier. Następnie dodajemy serek i rozpuszczoną żelatynę, chwilkę miksujemy na małych obrotach. Roladę rozwijamy, nakładamy krem, pozostawiamy ok 1/3 na dekorację rolady. Z jednego boku układamy banany i zwijamy roladę. Górę rolady smarujemy pozostałym kremem oraz ozdabiamy plasterkami banana. Banany suszone, pozostawiamy chwilkę nad parą by zmiękły, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy roladę. Całość polewamy polewą czekoladową, tworząc wzorek. Smacznego !!




    Domowe suszone banany


    6 sztuk bananów
    do smaku cynamon
    do smaku masło

    Banany obieramy ze skórki, odcinamy brzegi i wyrzucamy. Banany kroimy w plasterki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wysmarowanej masłem. Posypujemy cynamonem i pieczemy ok. 10 min w temperaturze 250'C.

    Tak przygotowane banany możemy schować do pojemniczka.





1 komentarz:

  1. Pyszna! Uwielbiam takie kremowe słodkości ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń