niedziela, 7 lipca 2013

Makaron w sosie słodko kwaśnym

Makaron w sosie słodko kwaśnym z mięsem.
Makaron można zastąpić ryżem lub kaszą.
Smaczny i szybki pomysł na obiad.


Makaron w sosie słodko kwaśnym



  • 0,5 kg schabu bez kości
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka zółta
  • 1 cebula
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki bulionu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek do smaku
  • papryka mielona słodka do smaku
  • cukier do smaku
  • olej
  • makaron spaghetti
  • ser żółty
  • zieleninka np. natka pietruszki

    Mięso myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy w kosteczkę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz papryką i czosnkiem i pozostawiamy na ok 30 min. Papryki kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Mięso podsmażamy, gdy się ładnie zarumieni dodajemy warzywa, oraz wlewamy bulion i przecier pomidorowy. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie dodajemy szczyptę cukru. Nastawiamy wodę na makaron ok 2 litrów i doprawiamy solą oraz dodajemy łyżkę oleju - pozostawiamy do zagotowania. Do wrzącej wody dodajemy makaron i delikatnie mieszamy by makaron nie przykleił się do dna garnka. Makaron przelać do miski cedzakowej a następnie przelać wodą. Gotowy nakładać na talerz i polać sosem słodko kwaśnym. Posypać startym lub rwanym serem żółtym i zieleninką. Smacznego !!

3 komentarze:

  1. makaron pod każdą postacią, zawsze i wszędzie!! ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki makaron ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń