poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką



Babeczki możemy podawać z farszem owocowym, jak również na słono. Idealne kruche ciasto, które rozpływa się w ustach.


Mini tarty gruszkowo - jabłkowe z kruszonką



SKŁADNIKI:

CIASTO

  • mąka
    2,5 szklanki
  • cukier
    1/3 szklanki
  • cukier waniliowy
    1 łyżka
  • masło
    200 g
  • żółtka
    3 sztuki
  • śmietana 18 proc
    1 łyżka

FARSZ

  • jabłka
    4 sztuki
  • gruszki
    4 sztuki
  • cynamon
    do smaku
  • cukier waniliowy
    do smaku
  • papryka ostra
    do smaku


Wszystkie składniki na ciasto szybko ze sobą zagniatamy, tak aby ciasto miało jednolitą i gładką konsystencję. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Foremki na mini tarty smarujemy masłem. Odkrawamy ok 1/4 ciasta i pozostawiamy na kruszonkę. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy tak na ok 0,5 cm. wycinamy koła i wykładamy foremkę ciastem.

Tak przygotowane ciasto pieczemy ok 15 min w temp. 180'C ( góra - dół ) na złoty kolorek. Podpieczone babeczki wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Jabłka i gruszki obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok, który nie będzie nam potrzebny.

Nasz farsz owocowy doprawiamy do smaku cukrem waniliowym, cynamonem oraz dodajemy szczyptę papryczki ostrej - mieszamy. Tak przygotowany farsz wykładamy na babeczki.

Ciasto pozostawione na kruszonkę kruszymy w dłoniach i posypujemy tarty. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok 10 min. w temp. 180'C.
Po tym czasie nasze tarty pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie wyciągamy z foremki. Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz