piątek, 7 marca 2014

Rolady w boczku



Roladki zawijane w boczek wędzony. To kolejna propozycja na smaczny obiad.
Łatwe w przygotowaniu oraz szybkie. Roladki są miękkie i soczyste.
Składniki farszu można zmieniać od upodobań.

Rolady w boczku





  • 4 plasterki schabu
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • tymianek do smaku
  • pietruszka do smaku
  • ketchup ok 8 łyżek
  • marchewka
  • ogórek kiszony
  • kiełbasa
  • kawałek sera żółtego
  • 8 plasterków boczku wędzonego
  • tłuszcz do smaku
  • 1,5 szklanki bulionu


Mięsko rozbijamy a następnie smarujemy 2 łyżkami ketchupu i przyprawiamy do smaku. Marchewkę, kiełbasę oraz ogórka kroimy na 4 kawałki, tak samo ser. Po jednym kawałku układamy na roladce i zwijamy. Roladkę dodatkowo zawijamy plasterkami boczku. Całość spinamy za pomocą wykałaczki bądź też klamerek. Mięsko podpiekamy z każdej strony na tłuszczu, a następnie dolewamy bulion i dusimy, aż mięsko będzie miękkie. Smacznego !!



3 komentarze: