więc nie mogłoby obejść się bez takiej słodyczy.
Tort nie nie jest za słodki jeśli chodzi o masę, tak by cukiereczki i ciasteczka mogły go dosłodzić.
Idealny nie tylko dla dorosłych, ale i dla dzieci.
Tiramisu, czyli torcik urodzinowy ze słodkościami
![]() |
Tort pieczony w tortownicy o średnicy 26 cm. |
CIASTO:
5 dużych jajek
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
DO NASĄCZENIA:
1 szklanka wrzącej wody
2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
KREM:
1 l śmietany kremówki
0,5 szklanki cukru
1 tabliczka czekolady białej
2 śmietan fix'y
DODATKOWO:
2 opakowania po 235g ciastek PryncyPałki od dr Gerarda
200 g cukierków M&M
0,5 opakowania cukierków Malti Keks od dr Gerarda
Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp. 175'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na 3 płaty ciasta.
Do szklanki wsypujemy kawę i cukier a następnie zalewany wodą - mieszamy. Tak przygotowanym ponczem nasączamy płaty biszkopta.
Przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier a na koniec rozpuszczoną czekoladę oraz śmietan fix'y.
Gotowy krem schładzamy w lodówce ok 15 min.
Składamy ciasto. Układamy płat ciasta biszkoptowego, nasączamy go kawą i nakładamy 1/3 kremu. Ponownie układamy biszkopt, nasączamy go kawą i nakładamy krem. Przykrywamy ostatnim płatem biszkopta i cały biszkopt smarujemy pozostałym kremem. Ciasteczkami obkładamy boki ciasta. Ciastek starczy na obłożenie tortu o średnicy 26cm. Na wierzch sypiemy cukierki M&M oraz Malti Keks - ja dałam ok pół opakowania.
Tort można obwiązać wstążeczką, wtedy mamy pewność, że żadne ciasteczko nam nie odpadnie.
![]() |
Torcik obwiązany wstążeczką, by ładniej się prezentował, oraz by dało się go przewieść bez ewentualnych uszkodzeń. Jeśli jest na miejscu, wcale nie musi być wstążeczki. |
ŚLICZNY :)
OdpowiedzUsuńO jeju, dlaczego nie ma zdjęcia środka, bo jestem taka ciekawa! ;DDD Z zewnątrz wygląda jak prezent, tylko chciałoby się rozpakować :D
OdpowiedzUsuńZdjęcie przekroju pojawi się na dniach - torcik był na urodziny i oczekuję na zdjęcie środka :)
Usuńrobiłam kiedyś taki, świetny jest ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny tort ! Jubilat czyli szwagier musiał być chyba bardzo zadowolony. Szkoda tylko, że nie ma krok po kroku bo ja wzrokowcem jestem i muszę widzieć by zrobić samemu :)
OdpowiedzUsuńAle i tak podziwiam i chylę czoła bo pięknie wygląda.
Dziękuję :)
UsuńPrzepis krok po kroku znajdzie Pan/i tutaj http://www.doradcasmaku.pl/przepis/313910/tiramisu-czyli-torcik-urodzinowy-ze-slodkosciami.html
Pozdrawiam !
A na jaka tortownicę (średnicę) jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń26 cm
Usuń