Wspaniałe ciasteczka rozetki - czyli chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Foremkę znalazłam w kuchennej szafce, postanowiłam ją wykorzystać bo przypomniał mi się smak ciasteczek z dzieciństwa. Nie pomyliłam się są po prostu pyszne.
Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka
- CIASTO:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- laska wanilii
- DODATKOWO:
- ok 0,5 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Wszystkie
składniki na ciasto miksujemy ze sobą, na jednolite gładkie ciasto, bez
grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Tak
przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok 20 min. Olej wlewamy do
niedużego garnka a następnie gotujemy, ale tak by nie zagotować. Foremkę
do rozetek wkładamy do oleju tak by się nagrzała a następnie maczamy w
cieście i wkładamy do oleju. Smażymy na złoty kolorek - ok 30s. Gotowe
ciasteczka układamy na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by
tłuszcz obciekł. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!
RADY:
* Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła.
* Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki.
* Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.
RADY:
* Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła.
* Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki.
* Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.
urocze ciasteczka,ja już od dawna poluje na takie foremki i nigdzie nie mogę znaleźć..
OdpowiedzUsuńhttp://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=m&string=foremki+do+ciastek+rozetka&bmatch=seng-v6-sm-isqm-4-default-0113&requestDescription=1&mod
Usuńjadłam takie ciasteczka, są bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń