niedziela, 8 lutego 2015

Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka


Wspaniałe ciasteczka rozetki - czyli chrupiące, delikatne i bardzo smaczne. Foremkę znalazłam w kuchennej szafce, postanowiłam ją wykorzystać bo przypomniał mi się smak ciasteczek z dzieciństwa. Nie pomyliłam się są po prostu pyszne.


Smażone rozetki, czyli skandynawskie ciasteczka






  • CIASTO:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • laska wanilii
  • DODATKOWO:
  • ok 0,5 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania



Wszystkie składniki na ciasto miksujemy ze sobą, na jednolite gładkie ciasto, bez grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce ok 20 min. Olej wlewamy do niedużego garnka a następnie gotujemy, ale tak by nie zagotować. Foremkę do rozetek wkładamy do oleju tak by się nagrzała a następnie maczamy w cieście i wkładamy do oleju. Smażymy na złoty kolorek - ok 30s. Gotowe ciasteczka układamy na talerzyku wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak by tłuszcz obciekł. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!

RADY:

* Foremka powinna być ciągle ciepła, nie powinniśmy jej odkładać by wystygła.
* Jeśli ciasto nie chce nam się odklejać od foremki możemy pomóc sobie łyżką i delikatnie podważyć boczki.
* Foremkę maczamy w cieście zanurzając ją tak do 3/4 jej wysokości, nie należy zanurzać całej bo nie będziemy mogli jej ściągnąć z formy.








3 komentarze:

  1. urocze ciasteczka,ja już od dawna poluje na takie foremki i nigdzie nie mogę znaleźć..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://allegro.pl/listing/listing.php?description=1&order=m&string=foremki+do+ciastek+rozetka&bmatch=seng-v6-sm-isqm-4-default-0113&requestDescription=1&mod

      Usuń
  2. jadłam takie ciasteczka, są bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń