Idealna domowa, parzona i wędzona - soczysta szyneczka, idealna do kanapek jak i jako dodatek na przykład do sałatek.Szyneczka przepięknie pachnie, a co najważniejsze domowa czyli zdrowa.
Piękny różowy kolorek szyneczki idealnie pasuje i współgra z domowym chlebkiem. Nadaje się dla początkujących, bowiem jest łatwa w przygotowaniu.
Domowa, parzona i wędzona szyneczka
- Szynka
- sól
- czosnek
- czosnek mielony
- majeranek mielony
- tymianek mielony
- papryka słodka mielona
- jałowiec mielony
- pieprz ziołowy mielony
Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy. Szynkę nacinamy w kilku miejscach wkładając w otworki ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą, a następnie nacieramy szynkę olejem i dokładnie smarujemy mieszanką przypraw. Tak przygotowaną szyneczkę umieszczamy w siatce do wędlin a następnie wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, a następnie ją solimy. Do takiej solanki wkładamy mięsko i pozostawiamy na tydzień pod przykryciem, wodę można od czasu do czasu zamieszać. Po wyciągnięciu szyneczkę pozostawiam do obcieknięcia a następnie umieszczam w wędzarni - tu już każdy wędzi według własnych upodobań. Wodę gotujemy a następnie wkładamy do niej szynkę i zmniejszamy ogień. Parzymy ją około godziny, a po tym czasie wkładamy do zimnej wody na ok 20-30 min. Po takiej "kuracji" pozostawiamy szyneczkę do obcieknięcia. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz