środa, 10 czerwca 2015

Domowa, parzona i wędzona szyneczka


Idealna domowa, parzona i wędzona - soczysta szyneczka, idealna do kanapek jak i jako dodatek na przykład do sałatek.Szyneczka przepięknie pachnie, a co najważniejsze domowa czyli zdrowa.
Piękny różowy kolorek szyneczki idealnie pasuje i współgra z domowym chlebkiem. Nadaje się dla początkujących, bowiem jest łatwa w przygotowaniu.


Domowa, parzona i wędzona szyneczka




  • Szynka
  • sól
  • czosnek
  • czosnek mielony
  • majeranek mielony
  • tymianek mielony
  • papryka słodka mielona
  • jałowiec mielony
  • pieprz ziołowy mielony


Szynkę myjemy i oczyszczamy z błonek, a następnie osuszamy. Szynkę nacinamy w kilku miejscach wkładając w otworki ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy ze sobą, a następnie nacieramy szynkę olejem i dokładnie smarujemy mieszanką przypraw. Tak przygotowaną szyneczkę umieszczamy w siatce do wędlin a następnie wkładamy  do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie w dużym garnku gotujemy wodę, a następnie ją solimy. Do takiej solanki wkładamy mięsko i pozostawiamy na tydzień pod przykryciem, wodę można od czasu do czasu zamieszać. Po wyciągnięciu szyneczkę pozostawiam do obcieknięcia a następnie umieszczam w wędzarni - tu już każdy wędzi według własnych upodobań. Wodę gotujemy a następnie wkładamy do niej szynkę i zmniejszamy ogień. Parzymy ją około godziny, a po tym czasie wkładamy do zimnej wody na ok 20-30 min. Po takiej "kuracji" pozostawiamy szyneczkę do obcieknięcia. Smacznego !!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz