poniedziałek, 15 czerwca 2015

Karpatka z masą budyniową


Karpatka to pyszne i bardzo lubiane ciasto z masą budyniową, oraz dwoma blatami ciasta parzonego, które wyrasta w piękne góry. Idealne ciasto na wspomnienia.

Karpatka z masą





CIASTO:

  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli

MASA:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 ml masła

DODATKOWO

  • cukier puder do smaku



Do garnka wlać wodą, dodać szczyptę soli, oraz pokrojoną w plasterki margarynę, mieszać od czasu do czasu, aż się rozpuści i zagotuje. Zmniejszyć ogień i wsypać do garnka mąkę - cały czas mieszając, aż masa zrobi się szklista i zacznie odchodzić od boków garnka, oraz pozbędzie się grudek. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do przestygnięcia.
Zimne ciasto przekładamy do miski a następnie miksujemy dodając po jednym jajku. Powstanie nam jednolite gładkie ciasto.
Jednolite, gładkie ciasto bez żadnych grudek dzielimy na pół i jedną część wykładamy na wysmarowaną formę do pieczenia o wymiarach 35x24 cm. Pieczemy ok 25-30 min. na złoty kolorek w temp. 180'C. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.

400 ml mleka mieszamy z żółtkami, mąkami oraz laską wanilii. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy nasz budyń, ciągle mieszając tak by nie powstały nam grudki. Budyń ściągamy z ognia i pozostawiamy do przestygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem, na jednolitą i gładką masę.
Na jeden blat ciasta wykładamy przygotowaną masę i przykrywamy kolejnym blatem ciasta - delikatnie przyciskamy. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok 60 min. po tym czasie ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!



2 komentarze: