sobota, 14 maja 2016

Tort Kokosowo - Śmietankowy



Mój torcik kokosowy, jest idealny dla osób, które uwielbiają mocny smak kokosu, połączony z tradycyjnym kremem śmietankowym, otulony puszystym i delikatnym biszkoptem kakaowym. Ciasto jest bardzo smaczne, ale i kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taki słodki "wyskok", przecież zawsze można to spalić ;))
Do ciasta, aby podkreślić smak dodałam Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy, który posiada aż 70% owoców i tylko 26% cukru. W słoiczku znajdują się całe owoce w żelu bez konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. 

Tort Kokosowo - Śmietankowy



CIASTO:

  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao

MASA:

  • 660 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan - fixu

DODATKOWO:

  • 255 g Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy
  • polewa czekoladowa

MASA KOKOSOWA:

  • 5 białek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 100 g wiórek kokosowych drobnych



Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, a na koniec po jednym żółtku. Mąki przesiewamy razem z kakao i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy do formy tortowej - u mnie średnica 26 cm. Pieczemy ok 30 min w temp. 170'C. Upieczony pozostawiamy do przestygnięcia i kroimy na 2 blaty.
( Biszkopt spokojnie możemy przekroić na 3 blaty ).

Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, oraz śmietan-fixy.  Gotową masę schładzamy w lodówce.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, oraz dodajemy ocet, całość chwilkę miksujemy a następnie dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną bezę wykładamy na formę tortową i pieczemy 10 min w temp. 180'C, następnie zmniejszamy temp. do 140'C i pieczemy 20 min., ponownie zmniejszamy temp. do 100'C i pieczemy ok 30 min. Po tym czasie wył. piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku do przestygnięcia.

Blat ciast kakaowego, smarujemy Stovit Naturalnie owocowe - truskawkowy i wykładamy połowę masy śmietanowej, masa kokosowa, pozostała część masy śmietanowej, blat ciasta kakaowego. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Smacznego !! 


#NaturalnieOwocowe #Stovit




#NaturalnieOwocowe #Stovit #Streetcom

3 komentarze:

  1. ale wspaniały tort, poproszę kawałek do kawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam również możliwość wypróbowania Stovit naturalnie owocowe i muszę przyznać , że są bardzo smaczne i co najważniejsze bez żadnych sztucznych barwników , konserwantów i aromatów. Stwierdzenie z wieczka ” cukru ciut , owoców , że ho ho ” jest w 100% prawdziwe zawartość owoców jest duża , a przy tym bardzo pyszne .
    zapraszam do siebie : moje-testy.blog.pl

    OdpowiedzUsuń