sobota, 26 kwietnia 2014

Wielkanocny zajączek



Święta, Święta i po Świętach ... czas podzielić się pysznościami jakie u mnie gościły
na Wielkanocnym stole :)

Wielkanocny zajączek






  • 50g margaryny
  • 0,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie olejku migdałowego
  • pisaki spożywcze


Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, na jednolitą masę. Dodać sól, jajko i ponownie ucierać. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do powstałej masy i ciągle ucierając dodawać olejek oraz kakao. Formę do pieczenia natłuścić, a następnie wlać ciasto. Piec ok 30 min w temp. 180°C. Gotowego króliczka pozostawić do przestygnięcia, a następnie za pomocą pisaków do ciast udekorować wg uznania. Smacznego !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz