niedziela, 27 kwietnia 2014

Jajka na kolorowo


Jajka na kolorowo - czyli faszerowane jajka.
Idealne na wiosenną Wielkanoc. Jajka są smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Do ich przygotowania potrzebujemy barwniki spożywcze, lub barwniki naturalne :
- różowe = buraczki,
- zielona = mięta lub pokrzywa,
- fioletowe = jagody.
Jednak barwienie jajek naturalnie zajmuje sporo czasu.

Jajka na kolorowo 

 


  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka z tuńczyka w oleju
  • do smaku rzeżucha
  • 2 łyżki serka topionego o smaku trufli
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz czarny mielony
  • do smaku papryka czerwona słodka
  • barwniki spożywcze



Do szklanek wlewamy do wysokości 3/4 szklanki wody i dodajemy barwniki spożywcze. Ugotowane na twarde jajko kroimy na pół. Białko wkładamy do wody i barwimy ok 10 min. w zależności od barwnika. Żółtko rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyka, posiekaną rzeżuchę, serek topiony i przyprawiamy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką nakładamy farsz i dekorujemy zabarwione jajka. Smacznego !!



4 komentarze:

  1. barwniki ? fuj ! przecież można wykorzystać warzywa i przyprawy do zabarwienia !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W poście pisze o barwnikach naturalnych takich jak buraczki, pokrzywa lub mięta, oraz jagody ;)
      Mi zależało na szybkim zabarwieniu jajek dlatego użyłam barwników spożywczych ... jajka nie zmieniły z tego powodu smaku.

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł na kolorowe jajeczka - jak dla mnie super !

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka jajeczna tęcza. :)
    A nadgorliwcami i fanatykami nie ma co się przejmować. Wszędzie pełno nawiedzonych ludzi.

    OdpowiedzUsuń