czwartek, 15 maja 2014

Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem, oraz olejem rzepakowym



Domowe mini pizzerinki z wędzonym serem i szynką. Bardzo smaczne, delikatne i chrupiące. Idealne na kolację.
„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego są idealne dla dzieciaków, a jak wiadomo dzieci najbardziej kochają pizzę.”


Domowe pizzerinki z wędzoną szynką i serem,
oraz olejem rzepakowym





0,5 kg mąki
szczypta soli
0,5 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mleka
50 g drożdży
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu

DODATKOWO:
sos pomidorowy
szynka wędzona
ser żółty wędzony
pomidor
ogórek
bazylia do smaku
tymianek do smaku
papryka ostra do smaku



Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżki cukru oraz łyżeczkę mąki i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz zioła. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem na puch i dodajemy do mąki. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe mleko, a na koniec olej rzepakowy i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, oraz będzie odchodziło od ścianki miski i rąk. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość (ok 2h.).
Wyrośnięte ciasto przerabiamy, a następnie kroimy w  plasterki. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy a następnie smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy plasterki szynki, pomidora, ogórka. Całość jeszcze raz doprawiamy do smaku bazylią, tymiankiem oraz papryką ostrą i obficie posypujemy startym na tarce o małych oczkach serem.
Pizzę odkładamy na ok 30 min.  a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Smacznego !!


1 komentarz: