sobota, 26 kwietnia 2014

Schab faszerowany jajecznicą


Bardzo smaczny schab faszerowany jajecznicą na boczku, kiełbasce i cebulką, oraz pomidorkami suszonymi i szczypiorkiem.

Schab faszerowany jajecznicą





2 kg schabu
6 jajek
pęczek szczypiorku
7 pomidorków suszonych
2 małe cebule
ok 30g. boczku wędzonego
1 mała kiełbaska
sól do smaku
pieprz do smaku
masło
olej rzepakowy
zestaw przypraw po 2 łyżki ( gorczyca biała, gałka muszkatołowa, pieprz kolorowy mielony, sól ziołowa, papryka słodka mielona, tymianek, czosnek mielony )




Schab rozkroić tak by powstał płat, lekko ponacinać go, ale tak by go nie rozciąć. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić na ok 30min. W tym czasie przygotowujemy jajecznicę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka oraz boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę w półplasterki. Dodajemy suszone pomidory. Na koniec wbijamy jajka i dodajemy posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotową jajecznicę odstawiamy do przestygnięcia. Jajecznicę przekładamy na płat schabu i delikatnie zwijamy w roladę. Roladę wiążemy nicią, mocno zaciskając, tak by nam się nie rozwiązało podczas pieczenia. Schab smarujemy olejem rzepakowym, a następnie nacieramy mieszanką przypraw. Formę do pieczenia smarujemy olejem rzepakowym i wykładamy na nią mięsko. Schab pieczemy ok 15 min. w temp. 200'C, a następnie podlewamy 1 szklanką wody, zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180'C i pieczemy jeszcze ok 60 min., aż schab będzie pięknie rumiany. Co jakiś czas musimy nasze mięsko podlewać sosem, jaki się wytopi podczas pieczenia. Gotowy schab podajemy na ciepło, bądź też na zimno. Smacznego !!







2 komentarze: