Cynamonowy sernik królewski to bardzo smaczne bardzo kruche ciasto kakaowe i twaróg. Idealnie nadanie jest do tego sernika ser z wiaderka, jak i również może to być 3-krotnie mielony twaróg. Idealne do kawusi czy herbatki.
Cynamonowy sernik królewski
CIASTO:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1 jajko
- 100 g masła
- cukier wanilinowy
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżki cynamonu
- 2 łyżki kakao
MASA:
- 1 kg sera białego - u mnie ser z wiaderka
- 4 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 budyń śmietankowy
- 100 g masła
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach, aż składniki się połączą.
3/4 ciasta wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ubijamy dłonią tak by pokryć całą blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce na ok 30 min.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy masło i wanilię.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Do masy jajecznej dodajemy po łyżce sera oraz budyń i miksujemy do połączenia się składników, a na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżka.
Gotową masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasta i posypujemy pozostałym ciastem. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 -70 min. w temp. 170'C. Smacznego !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz