sobota, 9 stycznia 2016

Cynamonowy sernik królewski


Cynamonowy sernik królewski to bardzo smaczne bardzo kruche ciasto kakaowe i twaróg. Idealnie nadanie jest do tego sernika ser z wiaderka, jak i również może to być 3-krotnie mielony twaróg. Idealne do kawusi czy herbatki.

Cynamonowy sernik królewski


CIASTO:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • cukier wanilinowy
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • 2 łyżki kakao

MASA:

  • 1 kg sera białego - u mnie ser z wiaderka
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 budyń śmietankowy
  • 100 g masła
  • szczypta soli

Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najwyższych obrotach, aż składniki się połączą.
3/4 ciasta wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie ubijamy dłonią tak by pokryć całą blachę. Ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce na ok 30 min.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, a następnie dodajemy masło i wanilię.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli.
Do masy jajecznej dodajemy po łyżce sera oraz budyń i miksujemy do połączenia się składników, a na koniec dodajemy ubita pianę i delikatnie mieszamy np. drewnianą łyżka.
Gotową masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasta i posypujemy pozostałym ciastem. Tak przygotowaną blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 -70 min. w temp. 170'C. Smacznego !!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz