poniedziałek, 25 stycznia 2016

Chrust, czyli karnawałowe faworki smażone na oleju rzepakowym


Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze gości u mnie w domu.
Niezależnie czy dania są smażone na oleju rzepakowym, czy dodawany jest on do potrawy zawsze jest smaczny i  smak daje nam naturalny. 

Chrust, czyli karnawałowe faworki smażone na oleju rzepakowym




  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • cukier puder do posypania
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia


Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier, sól i mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę i rum. Ciasto zagniatamy na jednolitą gładką masę. Gotowe ciasto ułożyć na środku stolnicy i uderzać w nie wałkiem, dość szybko i mocno tak by się spłaszczyło. Następnie ponownie zwinąć ciasto i czynność bicia ciasta powtarzać ok 30 min. Dzięki temu ciasto będzie zapowietrzone i będzie miało miliony pęcherzyków powietrza podczas smażenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować bardzo cienko cienko. Za pomocą noża bądź radełka do ciasta wycinamy paski wzdłuż o średnicy ok 2,5- 3 cm. A następnie kroić na paski o długości ok 5-7 cm. Na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto. Olej rzepakowy rozgrzewamy, a następnie wkładamy nasz chrust, jak się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Gotowe faworki odkładamy na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz