niedziela, 3 stycznia 2016

Drożdżowa strucla z makiem

To przepis na smaczne ciasto z makiem. Do ciasta użyłam gotowej już masy makowej z racji iż ne miałam za dużo czasu, ale jestem zadowolona z jej jakości bowiem nie jest ani za słodka, ani za płynna. Mowa o gotowej masie makowej Bakalland.
Strucla z makiem gości u mnie przede wszystkim w czasie Świąt Bożego Narodzenia, jednak warto ją przygotować również bez okazji. Smaczna będzie również z nadzieniem z prażonych jabłek czy sera białego. Moja oprószona cukrem pudrem, jednak można ją polukrować. Polecam bo jest naprawdę smaczna i mięciutka nawet przez kilka dni.

Drożdżowa strucla z makiem


CIASTO:

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży świeżych
  • 125 g masła
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli

MASA:

  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilionowy
  • 2 łyżki kaszy manny

DODATKOWO:

  • olej do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie, ale nie gorące. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do garnuszka wkruszamy drożdże dodajemy po 1 łyżce mąki i cukru, zalewamy połową mleka i dokładnie mieszamy - pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. U mnie jest to zazwyczaj wyłączona - ale jeszcze ciepła płytka na której wcześniej podgrzewałam mleko i topiłam margarynę. Jajka ubijamy z cukrem do białości, aż cukier będzie niewyczuwalny.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka ubite z cukrem do białości, sól oraz zaczyn i mleko które nam pozostało. Całość zagniatamy, dodając powoli roztopioną margarynę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, oraz powinno odchodzić od miski i dłoni - u mnie to zazwyczaj 20-30 min. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu ok 2h.
Ciasto w tym czasie powinno minimum podwoić swoją objętość. Takie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Przygotowujemy masę makową. Gotową masę makową wykładamy do miski, dodajemy kaszę manną oraz białka ubite z cukrem wanilinowym i miksujemy mikserem a następnie dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie jeszcze raz mieszamy. Taką masę dzielimy na pół i wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównujemy zachowując z każdej strony ok 3-4 cm ciasta. Tak przygotowane ciasto zawijamy w roladę. Papier do pieczenia smarujemy olejem. Na tak przygotowany papier wykładamy nasze rolady i delikatnie zawijamy pozostawiając ok 2-3 cm. luzu. Nasze strucle przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 180'C. aż się ładnie zarumienią, a po tym czasie rozcinamy papier i pieczemy jeszcze ok 10 min. - w zależności czy nam się już ładnie zarumieniło ciasto czy nie. Upieczone strucle pozostawiamy do przestygnięcia a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


1 komentarz: