niedziela, 17 stycznia 2016

Sałatka jarzynowa na parze


Sałatka dla osób które uwielbiają dania przygotowywane na parze. Ta metoda pozwala zachować pełnię witamin i składników mineralnych. Łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje o niebo lepiej niż warzywa gotowane w mundurkach.

Sałatka jarzynowa na parze




  • 4 marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 seler
  • ok 15 cm. pora
  • 3 ziemniaczki
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • pieprz czarny grubo mielony do smaku
  • sól do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • gałązka rozmarynu dodana do wody doda nam wspaniałego zapachu


Warzywa obieramy, a następnie układamy w parowarze w całości. Seler z racji iż jest duży i długo się gotuje kroję na pół. Warzywa gotujemy al dente - będą miały piękny kolor, będą jędrne i będą miały wyrazisty smak. Do wody można dodać np. gałązkę rozmarynu.
Ugotowane warzywa pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i jabłko. Doprawiamy do smaku oraz dodajemy majonez i musztardę.
Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy aż sałatka się przegryzie. Smacznego !!






1 komentarz: