niedziela, 13 października 2013

Kotlet de volaille z pieczonymi ziemniaczkami


Kotlet de volaille z pieczonymi chrupiącymi ziemniaczkami i marchewką. Soczysty kotlet de volaille z zieleninką oraz ciągnącym się serem żółtym. Jest to bardzo smaczny pomysł na obiad.
Urozmaicenie standardowych kotletów.

Kotlet de volaille z pieczonymi ziemniaczkami



  • 10 ziemniaków
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 duża marchewka
  • 3 piersi z kurczaka pojedyncze
  • 30 g masła
  • 3 kawałki sera
  • pieprz kolorowy mielony do smaku
  • papryka czerwona mielona do smaku
  • sól do smaku
  • czosnek mielony do smaku
  • pół pęczka świeżego koperku
  • pół pęczka świeżej pietruszki
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • DO PANIEROWANIA:
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko + 2 łyżki mleka


    Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie kroimy na pół, lub na ćwiartki w zależności od wielkości ziemniaków. Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz,a następnie wkładamy ziemniaczki i marchewkę, doprawiając je do smaku pieprzem, solą, papryką słodką. Naczynie umieszczamy w piecu na ok 45 min. w temp. 200'C. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a następnie rozcinamy i rozbijamy. Każdy kawałek mięsa doprawiamy do smaku pieprzem kolorowym, papryką mieloną, czosnkiem oraz solą morską. Na każdym kawałku mięsa, na środku umieszczamy ok. 10g masła i kawałek sera, a na wierzch posiekaną natkę pietruszki, koperku i szczypiorek. Mięsko zwijamy w roladkę. Odkładamy na ok 20 min. Po tym czasie panierujemy mięsko w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy roladki, podpiekając z każdej strony na złoty kolor. ( ok 3 min. z każdej strony ). Kotleta podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i marchewką. Smacznego !!




    Krok po kroku :)





1 komentarz:

  1. De volaille należy do moich ulubionych kotletów. Ten dodatek podpieczonych ziemniaczków z marchewką to ciekawe rozwiązanie. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń