sobota, 12 października 2013

Schab na warzywach

Idealne danie obiadowe, czyli schab na warzywach.
Pyszny i aromatyczny oraz bardzo soczysty.
Przygotowanie to zaledwie pokrojenie warzyw i zamarynowanie mięsa.
Później już tylko oczekiwanie na gotowe danie, bez strachu o przypalenie ;)


Schab na warzywach 

 




  • 1 brokuł
  • 3 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • ok. 8 ziemniaków
  • 3 plasterki schabu
  • pietruszka świeża do smaku
  • koperek świeży do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • czosnek mielony do smaku
  • sól do smaku
  • zioła mielone do smaku ( bazylia, tymianek, oregano )
  • oliwa


    Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy na pół lub jeśli są duże na ćwiartki. Marchewkę kroimy w słupki. Paprykę w nieduże kawałki, a brokuła w różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy do worka do pieczenia a następnie przyprawiamy do smaku. Mięsko lekko rozbijamy nacieramy oliwą i przyprawiamy ziołami, wcierając je w mięso. Mięsko również wkładamy do woreczka. Worek wiążemy a następnie lekko nacinamy w kilku miejscach, tak by doszło powietrze podczas pieczenia. .Worek umieszczamy na blaszce do pieczenia i pieczemy ok 50-60 min. w temp. 180'C. Gotowe podajemy ciepłe, z posiekanymi świeżymi ziołami - pietruszką oraz koperkiem. Smacznego !!




1 komentarz:

  1. ciekawe rozwiązanie jak ktoś już ma dość klasycznego schabowego :)

    OdpowiedzUsuń