sobota, 4 stycznia 2014

Faworki karnawałowe


Już niebawem Karnawał , który zaczyna się 6 styczeń 2014 i trwa, aż do 4 marzec 2014.
Nie wyobrażam sobie karnawału i tłustego czwartku bez faworków, kruchych, smażonych na głębokim tłuszczu z mnóstwem pęcherzyków powietrza. Są  bardzo smaczne.

Faworki karnawałowe





  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2,5 łyżki śmietany 30%
  • cukier puder do posypania
  • 1,5 litra oleju do smażenia


Mąkę wysypać na stolnicę dodać cukier puder i sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka, śmietanę i rum. Zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę. Gotowe ciasto ułożyć na środku stolnicy i uderzać w nie wałkiem, dość szybko i mocno tak by się spłaszczyło. Następnie ponownie zwinąć ciasto i czynność bicia ciasta powtarzać z 30 min. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować cienko. Za pomocą noża bądź radełka do ciasta wyciąć paski wzdłuż o średnicy ok 2,5 cm. A następnie kroić na paski o długości ok 6-7 cm. Na każdym kawałku robimy nacięcie przez które przewijamy ciasto. Olej rozgrzewamy, a następnie wkładamy faworki, jak się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Gotowe odkładamy na papierowy ręcznik, by obciekły z nadmiaru tłuszczu, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!



2 komentarze:

  1. bez faworków ani rusz! uwielbiam zajadać się nimi w tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faworki, kojarzą się z dzieciństwem, a twoje wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń