Maj to miesiąc grillowy, przynajmniej dla mnie. To właśnie od pierwszego weekendu majowego zaczynam sezon z grillowanymi kiełbaskami, udkami czy karkówkami.
Do takiego grilla idealna będzie sałatka.
Smaczna i sycąca. Smakuje wyśmienicie. Najlepszy smak osiąga,
jeśli składniki się przegryzą
( ja pozostawiam ją na noc w lodówce ).
( ja pozostawiam ją na noc w lodówce ).
Sałatka grillowa
- 1 opakowanie sera feta
- 1 puszka groszku
- 1 brokuł
- 2 papryki czerwone
- 1 pierś z kurczaka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- przyprawa do gyrosa do smaku
- papryka słodka mielona do smaku
- 0,5 szklanki majonezu
- 0,5 szklanki śmietany
- 1 łyżka musztardy
- 4 ząbki czosnku
- pieprz kolorowy do smaku
- słonecznik do smaku
Ser feta rozgniatamy widelcem, lub kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzony groszek. Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok 3 min. we wrzącej wodzie. Następnie ugotowanego, miękkiego brokuła dodajemy do sałatki. Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości, a następnie pozostawiamy do przestygnięcia i rwiemy na małe części. Paprykę kroimy w kostkę. Sałatkę doprawiamy do smaku. Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną, oraz musztardą. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy. Sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Słonecznik podprażamy na suchej patelni, aż się zarumieni i dodajemy do sałatki. Dokładnie jeszcze raz mieszamy. Sałatkę odkładamy, by składniki się przegryzły na ok min. 4h.
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńRobiłam ją wczoraj i muszę przyznać, że urzekła mnie i moją rodzinę. Dziękuję za przepis. Czy mogę przepis umieścić na swoim blogu - oczywiście dodam adnotację, iż pochodzi on z Pani strony ?
OdpowiedzUsuńPewnie, że możesz :)
UsuńBardzo mnie cieszy, że sałatka przypadła państwu do smaku :)
Sałatka pyszna :-) polecam :-) wszystkim bardzo smakowała :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/