niedziela, 29 września 2013

Sernik z malibu i borówkami


Puszysty serniczek z wyczuwalnym smakiem malibu.
Uzupełnieniem smaku są borówki amerykańskie, oraz chrupiące ciasto.


Sernik z malibu i borówkami





  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie cukier waniliowy
  • 200 g margaryny
  • 2 sztuki żółtek
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg sera białego
  • 80 g malibu
  • 3 sztuki białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g borówki

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe schłodzić w lodówce ok 30 min.
Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy o średnicy 24cm, a następnie posmarować margaryną boki i posypać lekko mąką. Ciastem wyłożyć spód tortownicy a następnie boki. Ponownie schłodzić ok 30 min.

Ser wymieszać z cukrem, likierem malibu oraz białkami drewnianą łyżką. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Gotowy ser wylać na ciasto, posypać borówkami i wstawić do piekarnika na ok 90 min. w temp. 150'C i piec do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawimy by przestygło. Ściągamy obręcz tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na ok 2-3 godziny, najlepiej 24 godziny. Smacznego !!


1 komentarz: