piątek, 13 września 2013

Słodkie grzybki jesienne

Przed nami mam nadzieję, że piękna złota jesień,
ale jak na razie jest ona szara, bura ... smutna i deszczowa.
W taką pogodę najczęściej sięgamy po dobrą książkę, czasopismo czy film.
Ja jednak wolę sobie jeszcze je osłodzić słodkimi kruchymi grzybkami,
w polewie czekoladowej, która wprawi nas w dobry nastrój.
Takie grzybki możemy równie szybko spalić, udając się z przyjaciółmi na jesienny spacer czy fitness.


Słodkie grzybki jesienne



  • CIASTO:
  • 100 g margaryny
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • POLEWA :
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 10 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • płatki czekoladowe

    Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jednolite gładkie ciasto, następnie zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i wycinamy za pomocą foremki kształt grzybków. Gotowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12-15 min w temp. 180'C. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy kakao, mleko oraz cukier i mieszamy do połączenia się składników. Gotową polewą smarujemy kapelusze grzybków i posypujemy płatkami czekolady. Smacznego !!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz