piątek, 25 października 2013

Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku

Łatwy i szybki pomysł na smaczny obiad.
Ziemniaczki przypieczone, udko ładnie zarumienione.
Całość dobrze doprawiona. Jednym słowem wyśmienity obiad.


Udka na pieczonych ziemniaczkach i boczku









  • 6 ziemniaków
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • olej do smaku
  • ok 6 plasterków boczku
  • papryka konserwowa
  • 3 udka z kurczaka
  • papryka słodka mielona do smaku
  • czosnek do smaku



Ziemniaki obieramy, a następnie myjemy i kroimy w średniej wielkości plasterki. Boczek kroimy w plasterki. Paprykę w paseczki. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a następnie wykładamy połowę ziemniaków, doprawiamy do smaku a następnie ponownie wykładamy ziemniaki, przyprawiamy, układamy plasterki boczku oraz paprykę. Całość jeszcze raz polewamy olejem. Naczynie umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok 30 min w tem. 180'C - aż ziemniaczki będą miękkie i ładnie podpieczone. Co jakiś czas delikatnie mieszamy.
Udka gotujemy. Ugotowane kropimy olejem, a następnie nacieramy czosnkiem, papryką słodką, pieprzem kolorowym oraz solą ziołową. Odkładamy na ok 30 min. Po tym czasie udka umieszczamy na ziemniaczkach i pieczemy ok 15 min. Gotowe podajemy. Smacznego !!












1 komentarz: