sobota, 22 czerwca 2013

Grillowana bruschetta

Kiedy pogoda dopisuje, można miło spędzić czas w ogrodzie, bądź też w miejscach wyznaczonych do grillowania. W powietrzu unosi się zapach grillowanych smakołyków. Mimo, że grillowanie nie  jest zdrowe, większość osób weekendy letnie przeznacza bowiem na grilla.

Moją ulubioną przekąską grillowaną jest Włoska bruschetta, czyli chrupkie pieczywo z pomidorkami, serem i zieleninką. Moi znajomi i rodzinna nie wyobrażają sobie grilla u mnie, bez bruschetty :))


 Grilluję bezpośrednio na ruszcie, nad żarem.



Do przygotowania jej potrzebujemy :
chleb lub bagietka
pomidorki
ser mozzarella
oliwa z oliwek
czosnek     
natka pietruszki
koperek     


Chleb / bagietkę kroimy na kromki. Każdą kromkę grillujemy, aż się
ładnie zarumieni. Gorące pieczywo skrapiamy oliwą z oliwek oraz
wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pomidora dokładnie myjemy, sparzamy ,
obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Układamy na chlebie
oraz posypujemy pokrojonym w drobną kostkę serem. Dekorujemy zieleninką.
Podawać na ciepło. Smacznego !!

2 komentarze: