niedziela, 30 czerwca 2013

Wykwintne pączki

Od kilku dni chodziły za mną pączki ... ale  jakieś inne ...
i tak też wymyśliłam, pączki wykwintne, nadziewane warzywnym farszem.
Dodatek sera podkreśla i wzbogaca ich smak.

Wykwintne pączki




  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 150g margaryny
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ziół
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • FARSZ:
  • 1 opakowanie serka sałatkowego Turek ISLOS
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona i żółta
  • ser żółty w plasterkach do smaku
  • 2 rzodkiewki
  • oliwki czarne
  • do smaku pietruszka zielona
  • do smaku koperek
  • olej rzepakowy ok 1,5-2 litry
  • ziemniak surowy obrany

    Składniki na farsz pokroić. Oliwki w plasterki, pietruszkę oraz koperek posiekać a pozostałe składniki w kosteczkę i doprawić do smaku. Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprz, zioła, paprykę czerwoną słodką mieloną oraz rozczyn, masę jajeczną i pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy kawałek sera żółtego a następnie nakładamy łyżkę farszu. Przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze. Olej rzepakowy rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka surowego i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe, by ociekły z tłuszczu. Idealnie smakują z sosem jogurtowym, czosnkowym czy musztardowym. Smacznego !!


     
           



    Przepis zgłoszony do konkursu



1 komentarz: