Przeglądając książkę " 100 nowych ciast siostry Anastazji " znalazłam przepis,
który od samego początku przypadł mi do gustu.
Ciasto wspaniale się prezentuje ... ciekawa smaku postanowiłam go wypróbować.
Cuszima to bardzo smaczne ciasto, troszkę pracochłonne, ale jeśli ktoś ma
więcej czasu to polecam.
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
MASA BUDYNIOWA:
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g margaryny
MUS TRUSKAWKOWY:
0,5 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
MASA ŚMIETANOWA:
0,5 litra śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
biszkopty okrągłe
wiórki kokosowe
POLEWA :
15 g margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
BISZKOPT CIEMNY:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
MASA BUDYNIOWA:
0,5 litra mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
250 g margaryny
MUS TRUSKAWKOWY:
0,5 kg truskawek
3 galaretki truskawkowe
MASA ŚMIETANOWA:
0,5 litra śmietany kremówki
1 galaretka truskawkowa
1 łyżka cukru pudru
biszkopty okrągłe
wiórki kokosowe
POLEWA :
15 g margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka mleka
Upiec biszkopt jasny. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C.
Pieczemy biszkopt ciemny. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz żółtka. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C
Masa budyniowa: z 0,5 l. mleka odlać pół szklanki. Dodać budynie i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wylać budyń i mieszać, aż zgęstnie. Budyń pozostawić do przestygnięcia. Margarynę zmiksować dodając zimny budyń.
Mus truskawkowy: Truskawki miksujemy, a następnie podgrzewamy i wsypujemy galaretki w proszku. Gotowy mus odstawiamy do przestygnięcia.
Masa śmietanowa: galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubijamy dodając cukier i tężejącą galaretkę. Delikatnie wymieszać.
Polewa: Margarynę rozpuszczany, dodając kakao, cukier oraz mleko, delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy kokosem. Smacznego !!
SKŁADANIE:
Biszkopt ciemny - masa budyniowa - połowa musu truskawkowego - biszkopty - pozostały mus truskawkowy - masa śmietanowa - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe.
Też je robiłam w tamtym roku, jest pyszne. W tym roku niestety brak czasu.
OdpowiedzUsuńtroche pracy faktycznie jest, ale efekt murowany, tzn pieczony :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńCiekawa nazwa i ładnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńBardzo podobnie wygląda ciasto -oczy carycy a twoje bardzo apetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuńTen przepis też zwrócił moją uwagę. Jest trochę pracy przy nim, ale jak widać efekt wart zachodu. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło naprawdę pyszne. Pozwoliłam sobie przepis zamieścić rónież u siebie na blogu. http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2014/04/cuszima.html
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało :)
UsuńCzy mogę zamiast świeżych truskawek użyć mrożone? :)
OdpowiedzUsuńTak można użyć mrożonych :)
Usuń