środa, 10 lipca 2013

Domowa pizza z własnymi dodatkami


Nic tak nie smakuje jak własny, łatwy wypiek.
Domowa pizza to nie tylko smaczne danie, ale i zdrowsze.
Własne dodatki sprawią, że jej smak się wzbogaci.

Domowa pizza z własnymi dodatkami




  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 60 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • koncentrat pomidorowy lub domowy sos pomidorowy
  • ok 20 dag mortadeli
  • 2 cebule
  • ok 20 dag sera żółtego gołda
  • 1 duży pomidor
  • 1 duży ogórek kiszony
  • ok 6 plasterków sera żółtego emmentaler
  • zioła prowansalskie do smaku
  • bazylia do smaku
  • oregano do smaku

Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże rozdrabniamy a następnie dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową mleka. Mieszamy do połączenia się składników i odkładamy w ciepłe miejsce. Pozostały cukier miksujemy z jajkami do białości. Do mąki dodajemy zmiksowane jajka, rozczyn, szczyptę soli oraz mleko i margarynę. Wszystko dokładnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie oraz będzie odchodziło od ścianki miski i rąk. Gotowe ciasto odkładamy do miski i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 60 min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ciasto wykładamy na stolnice podsypana mąką i przerabiamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt - wg formy do pieczenia ( wcześniej wykładamy ją papierem do pieczenia". Na gotowe ciasto nakładamy koncentrat pomidorowy lub sos i rozsmarowujemy. Mortadelę kroimy w plasterki i nakładamy na ciasto. Następnie cebulę kroimy w piórka i posypujemy ciasto. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach i nakładamy dokładnie na naszą pizzę. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki - układamy na pizzy. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego emmentaler. Całość przyprawiamy do smaku. Gotową pizzę umieszczamy w piekarniku na ok 20 min. w 180'C. Smacznego !!


Pizza idealnie smakuje z innymi dodatkami





3 komentarze:

  1. taka jest najlepsza:) już od dłuższego czasu robimy pizze w domu zamiast zamawiać gotowej, wiem co mam na pizzy i jest dużo zdrowsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie wsyzło ciasto? uginało się? czy chrupiące?
    jestem na tropie idealnego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest delikatne i miękkie.
      Gdy podnosimy kawałek, ugina się w łuk, jak tradycyjna pizza.

      Usuń