poniedziałek, 15 lipca 2013

Zielone babeczki

Zielone babeczki, zakręcone śmietankowo - miętowe.


Zielone babeczki





  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki likieru miętowego
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • KREM:
  • 0,5 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • szczypta barwnika zielonego

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żółtka. Mąki przesiewamy i dodajemy likier - delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami a następnie nakładamy ciasto ok 3/4 papilotki. Pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. Śmietanę kremówkę ubijamy dodając cukier. Krem dzieli na pół. Do jednej części dodajemy likier miętowy i ociupinkę barwnika zielonego. Do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką nakładamy krem. Jeśli posiadamy rękaw cukierniczy dwukomorowy nakładamy do jednej części biały a do drugiej zielony krem. Jeśli jednak posiadamy rękaw jednokomorowy nakładamy delikatnie krem biały a na niego nakładamy zielony. Na gotowe, upieczone babeczki wyciskamy krem. Smacznego !!


* Z przepisu wychodzi ok 30 babeczek.











4 komentarze:

  1. Prześliczne i bardzo smakowite babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę się skusić i wreszcie zrobić :)
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie umiem tak równo tej masy połozyć, sliczne :)

    OdpowiedzUsuń