środa, 11 września 2013

Rozgrzewająca zupa jesienna

Pyszna zupka jesienna, bogata w warzywa i mięsko.
Idealna na dzisiejszą chłodną i deszczową pogodę.
Do zupki polecam chlebuś lub grzanki na ciepło.

Rozgrzewająca zupa jesienna 

 


  • 2 filety z kurczaka,
  • * 4 parówki,
  • * 1 cebula,
  • * 3 ząbki czosnku,
  • * 1 cukinia,
  • * 2 papryki czerwone,
  • * do smaku sól,
  • * do smaku pieprz czarny mielony,
  • * 9-10 łyżek ketchupu,
  • * 2 kostki bulionu drobiowego,
  • * do smaku pieprz kolorowy ziarnisty,
  • * do smaku olej,
  • * do smaku pietruszka,
  • * do smaku ser,
  • * do smaku chleb,
  • * 2 litrów wody

    Filety z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięsko, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe przekładamy do garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. Parówki obieramy z owijek a następnie kroimy je w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy również w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienia i kroimy w kostkę. Wszystko chwilkę przysmażamy. Cukinię dokładnie myjemy, a następnie kroimy w kosteczkę. Cukinię dodajemy do pozostałych składników i smażymy ok 5 min. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z filetem, zalewamy wodą i dodajemy bulion. Gotujemy. Jeśli zupka zacznie wrzeć dodajemy ketchup i przyprawy, mieszamy. Przykręcamy ogień i pozostawiamy jeszcze chwilkę by się gotowało. Gotową zupkę nakładamy do miseczki posypujemy posiekaną natką pietruszki i zdobimy serem a następnie przyprawiamy pieprzem kolorowym. Podajemy z pieczywem. Smacznego !!


1 komentarz: