środa, 19 czerwca 2013

Czekoladowa babka lodowa

Kiedy za oknem wysokie temperatury, każdy szuka ochłody,
sięgając po zimne napoje, lub po lody.
Jeśli, ktoś lubi to drugie ... czyli lody i uwielbia ciasta to zapraszam na
czekoladową babkę lodową.

Czekoladowa babka lodowa

Babkę można mrozić.

  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g margaryny
  • 1 kg lodów śmietankowych
  • lukier kolorowy - zielony
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodając pod koniec jajka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do formy babki, wcześniej wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec ok 30 min. w temp. 180'C. Gotowe, upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie odcinamy lekko górę. Środek wydłubujemy za pomocą łyżki tworząc tunel, pozostawiając ok 2cm od brzegów i spodu. Nakładamy loda i ciepłą łyżką ugniatamy. Odkrojony brzeg nakładamy na wierzch i lekko dociskamy. Odwracamy babkę i polewamy lukrem. Smacznego !!

2 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł, idealny letni deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis. Muszę spróbować w te gorące dni. Lodowa babka brzmi idealnie, a smakuje na 100% jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń