poniedziałek, 1 lipca 2013

Smażone lody

Lody ... lody ... lody dla ochłody :)

Smażone lody 


  • LODY:
  • 250 g mleka 3,2%
  • 100 g śmietany kremówki
  • 1/3 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • DODATEK:
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • 1,5 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka pokruszonych biszkoptów
  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
Przygotowujemy lody. Żółtka miksujemy z cukrem. Mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym oraz wanilią. Gorące mleko wlewamy do żółtek, a następnie ponownie przelewamy do garnuszka i na małym ogniu podgrzewamy, aż zgęstnieje. Nie dopuszczając do zagotowania. Pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę dodajemy powoli do zimnego mleka i chłodzimy w lodówce ok 1godziny. Po tym czasie nasze lody wkładamy do maszynki do lodów. Jajka wbijamy do miseczki. Do kolejnej wsypujemy kokos, a do trzeciej bułkę tartą wymieszaną z pokruszonymi biszkoptami. Nakładamy lody za pomocą łyżki do lodów, tworząc kulkę, którą umieszczamy w miseczce z bułką tarta i biszkoptami, obtaczamy i umieszczamy w miseczce z jajkiem i ponownie w bułce tartej i biszkoptach. Czynność powtarzamy z 2x a następnie wkładamy do zamrażalnika na ok 30 min. Po wyciągnięciu ponownie maczamy w jajku i w wiórkach kokosowych. Kulki lodowe wkładamy do rozgrzanego oleju i obracamy co jakiś czas, aż się ładnie zarumienią. Gotowe podajemy ciepłe. Smacznego !!

3 komentarze:

  1. ten przepis to moje marzenie ale mógłby ktoś je dla mnie zrobić ;-)

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. też takie robię:) ja robię panierkę z płatków kukurydzianych też smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz widze takie lody;)

    OdpowiedzUsuń