sobota, 30 listopada 2013

Talerz łakoci, czyli małe co nieco do kawy

Dziś Andrzejki, więc nie może zabraknąć łakoci w tym dniu.
Talerz łakoci to pomysł na jedno ciasto w kilku wariantach.
Kruche ciasteczka okrągłe, rureczki oraz babeczki ...
czyli dla każdego coś dobrego.
Dla wybrednych przepis na szyszki - z ciągnących się cukierków krówek.



Talerz łakoci, czyli małe co nieco do kawy






CIASTO KRUCHE:
4 szklanki mąki
200 g margaryny
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 jajko
1 łyżka śmietany 18%

KREM:
1 l. śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub cappuccino

DODATKOWO:
czekolada mleczna
0,5 szklanki wiórek kokosowych
wiśnie w likierze
cukier perlisty
2 białka

SZYSZKI:
100 g cukierków krówek
150 g margaryny
4 łyżki kakao
duże opakowanie ryżu preparowanego



Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy i  schładzamy ok 30 min. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkować. Z dwóch części wycinamy koła. Z trzeciej paseczki o szerokości ok 1 cm.
Paseczki nawijamy na rurkę, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia. Czas na upieczenie ciasteczek okrągłych - układamy je na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem i pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Trzecią część ciasta ( koła ) wykładamy foremki do mini babeczek i pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy krem. Śmietanę dzielimy na pół. Jedną część ubijamy na sztywno, pod koniec dodając połowę cukru. Drugą część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier oraz kawę. Kremy schłodzić ok 30 min. Po tym czasie przekładamy krem śmietanowy do rękawa cukierniczego zakończonego długą końcówką i nadziewamy nim rurki. Drugim kremem kawowym dekorujemy babeczki i dodajemy wiśnie do dekoracji. Pozostały krem śmietankowy oraz kawowy nakładamy na połowę krążków kruchych i przykrywamy drugim pustym krążkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie obtaczamy brzegi ciastek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie ciasteczka schładzamy.
Przygotowujemy szyszki. Margarynę rozpuszczamy dodając pokrojone na mniejsze kawałki cukierki krówki oraz kakao i mieszamy, aż składniki się połączą ze sobą, dodajemy ryż preparowany i mieszamy. Ściągamy z pieca i jeszcze z ciepłej masy tworzymy szyszki. Możemy sobie dłonie natłuścić, dzięki czemu nie będzie nam się masa kleiła do dłoni. Gotowe układamy na talerzyku. Smacznego !!


piątek, 29 listopada 2013

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Ostatnio za mną "chodzą" wypieki drożdżowe, tak więc dziś zachęcam Was,
do upieczenia smacznej i bardzo puszystej drożdżówki.
Kiedy za oknem deszcz i śnieg to ta drożdżówka jest idealna.
Do tego słodkiego wypieku nadają się truskawki mrożone jak i świeże.

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką







  • 125 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • DODATKOWO:
  • 0,5 kg truskawek
  • KRUSZONKA:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g margaryny


Margarynę rozpuścić i pozostawić do przestygnięcia. Do pół szklanki mleka wkruszyć drożdże i dodać po 2 łyżki cukru i mąki, wymieszać, dokładnie by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do miski. Jajka ubić mikserem z cukrem oraz cukrem waniliowym i dodać do mąki. Wlać drożdże i dodać pozostałe mleko oraz sól i przestudzoną margarynę. Wszytko dokładnie zagnieść, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i rąk, powinno być elastyczne i gładkie. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przerobić, a następnie rozwałkować na wielkość blachy. Truskawki myjemy, oczyszczamy z ogonków a następnie kroimy na pół. Każdą układamy na cieście, wciskając truskawkę w ciasto. Przygotowujemy kruszonkę: Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mąkę oraz cukier mieszamy razem dłonią, dodając powoli margarynę . Gotową posypką posypujemy ciasto. Pieczemy ok 40 min. w temp. 175'C. Smacznego !!


czwartek, 28 listopada 2013

Wątróbka z jabłkiem i ananasem


Prosty i smaczny pomysł na obiad.
Wątróbka jest bardzo zdrowa i posiada wiele witamin i soli mineralnych - przede wszystkim żelazo, które wzmacnia nasze włosy.
Jest to zdecydowanie najpopularniejszy z podrobów i tani.
Pamiętać należy, że wątróbkę należy doprawiać dopiero przed podaniem,
inaczej mięsko będzie twarde.
Dodatek jabłka i ananasa wzbogaca smak, oraz sprawia, że jest bardziej soczysta.
Ja uwielbiam ją jeść z ziemniaczkami, oraz surówka z kiszonej kapusty.


Wątróbka z jabłkiem i ananasem 

 


  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 puszka ananasa
  • sól i pieprz do smaku

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy w niewielkie kawałki. Cebulę kroimy w piórka a następnie podsmażamy, gdy się ładnie zarumieni dodajemy wątróbkę i smażymy ok 10min na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ananasa kroimy w kostkę. Jabłko w plasterki. Owoce dodajemy do wątróbki, dodajemy sok z ananasa i dusimy, aż wątróbka będzie miękka. Gotową doprawiamy do smaku. Smacznego !!





poniedziałek, 25 listopada 2013

Paszteciki francuskie z jajkiem


Paszteciki francuskie z jajkiem i mięsem mielonym.
Smaczne danie na ciepło. Idealne na obiad jak i na kolację.


Paszteciki francuskie z jajkiem







  • 2 kawałki ciasta francuskiego
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • czosnek do smaku
  • 2 pomidory
  • 2 parówki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g sera żółtego
  • tłuszcz do smażenia


Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę w piórka oraz mięso mielone. Przyprawiamy do smaki i mieszamy, by się ładnie zarumieniło. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy. Chwilkę jeszcze podsmażamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na każdej połówce ciasta, układamy połowę parówki, jajko oraz przygotowany nasz farsz. Następnie ser żółty kroimy w kostkę i posypujemy. Całość składamy i dokładnie zlepiamy boczki. Pieczemy ok 30 min w temp. 180'C. Smacznego !!



niedziela, 24 listopada 2013

Sałatka z piersią kurczaka


Szybka i smaczna sałatka z piersią kurczaka.
Moje ulubione połączenie mięska drobiowego z ananasem.
Sałatkę można przygotować również z wędzonych udek z kurczaczka.
Gości ona w moim domu bardzo często i jeszcze mi się nie znudziła :))


Sałatka z piersią






  • 2 podwójne piersi z kurczaka ( może być wędzona )
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 2 papryki czerwone
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka czerwona słodka mielona do smaku

Ugotowane piersi z kurczaka rwiemy na mniejsze kawałeczki. Kukurydzę odcedzamy a następnie dodajemy do miseczki. Paprykę dokładanie myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Ananasa odsączamy i kroimy w kosteczkę. Jajka ugotowane na twardo obieramy, a następnie również kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy przyprawy do smaku i majonez. Całość raz jeszcze mieszamy i pozostawiamy do przegryzienia. Smacznego !!






sobota, 23 listopada 2013

Śledziki w śmietanowym sosie


Śledziki w pysznym śmietanowym sosie z jajkiem, jabłkiem oraz cebulką.
Czyli moja ulubiona sałatka śledziowa.
Chyba nic więcej nie muszę pisać ... smacznego !


Śledziki w śmietanowym sosie





  • 800 g śledzi
  • ok 3 szklanki wody
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • cukier do smaku
  • 400 ml śmietany
  • 5 łyżek majonezu
  • 0,5 cytryny


Płaty śledziowe wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. Pozostawiamy tak na ok 3-4 godziny. Po tym czasie kroimy śledzie w nieduże kawałki. Cebule siekamy. Jajka kroimy w kostkę. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę, jabłka i jajka mieszamy, doprawiamy do smaku oraz dodajemy wymieszaną śmietanę z majonezem. Całość ponownie mieszamy. Dodajemy śledzie i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Śledzie odkładamy by się przygryzły na ok godzinę. Smacznego !!




piątek, 22 listopada 2013

Drożdżówka z powidłami


Drożdżowa drożdżówka, czyli ciasto idealne na drugie śniadanie.
Puszyste i rozpływające się w ustach. Idealne do mleka czy kakao.
Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, ale również na kolejny dzień jest dobre ... jeśli coś zostanie ;))
ja lubię jeść na ciepło więc w kolejne dni podgrzewam ją sobie w mikrofali bądź piekarniku.
Smak zachowuje ten sam ... ;)


Drożdżówka z powidłami 

 

 


  • 65 g margaryny
  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 25 g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 250 g powideł
  • cukier puder


Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, wlewamy połowę mleka, dodajemy łyżkę cukru i mąki. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól, ubite jajka z cukrem oraz rozczyn. Całość zagniatamy, dodając powoli margarynę. Gdy ciasto jest elastyczne i gładkie, oraz odchodzi od rąk i miski. Ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, aż podrośnie. Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy. Smarujemy powidłami i składamy wg. własnego upodobania. Ciasto umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!





wtorek, 19 listopada 2013

Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu

Uwielbiam Tiramisu w każdej postaci, chcąc skorzystać z " szybkiej " i gotowej wersji zakupiłam gotową mieszankę do przygotowania tego pysznego Włoskiego deseru. Długo zastanawiałam się jak podać mój miłosny deser, bowiem z Włoskiego Tiramisu to ocknij się i poderwij mnie, i zrobiłam go jako Joconde cake .

Joconde cake to deser schowany w ozdobionym biszkopcie. Można o nim przeczytać więcej na zagranicznych stronach.


Joconde cake, czyli pomysł na Tiramisu.







 Ciasto ciemne:

100g margaryny

2 łyżeczki kakao

3/4 szklanki mąki

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 białka

0,5 szklanki cukru


Ciasto jasne:

3 jajka

1 szklanka mąki

2 lyżki mąki ziemniaczanej

0,5 szklanki cukru

1 laska wanilii


Pomysł na ... Tiramisu z sosem o smaku amaretto

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

150 ml wody ciepłej

180g okrągłych biszkoptów

kakao

polewa czekoladowa

ziarenka kawy ( pomadki/cukierki )



 Margarynę miksujemy z cukrem na puch, następnie dodajemy białka. Mąki przesiewamy z kakao i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do szprycy, a następnie wyciskamy szlaczek na papierze do pieczenia. Papier przekładamy na blachę, a następnie schładzamy ok 15-30 min. w lodówce. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier oraz wanilię. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę z ciemnym ciastem i delikatnie rozprowadzamy. Pieczemy ok 15 min. w 180'C. Po upieczeniu ciasto szybko ściągamy z papieru do pieczenia i kroimy na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 8 kawałków.  Każdy kawałek jeszcze ciepły zwijamy, tak by boki ciasta przylegały do siebie, a następnie wkładamy, np. do szklanki i pozostawiamy na ok. 60 min.  Do miseczki wsypujemy kawę oraz mniejszą saszetkę "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" i zalewamy wodą, dokładnie mieszamy a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę z większą saszetką "Pomysł na Tiramisu z sosem o smaku amaretto" ubijamy na sztywno. Biszkopty maczamy w sosie a następnie układamy warstwami w naszej "tubie". Na spód "tuby" wkładamy biszkopta, a na wierzch biszkopta w sosie, następnie dwie łyżki kremu Tiramisu i ponownie biszkopt namaczany w sosie i jeszcze raz dajemy dwie łyżki kremu Tiramisu. Na wierzch układamy biszkopt namaczany w sosie. Całość zawijamy w folię spożywczą, tak by nasze "tuby" się nie rozeszły i schładzamy ok 30 min. Po tym czasie posypujemy kakao oraz przyozdabiamy kleksem pozostałego kremu Tiramisu. Dodajemy kawałek czekolady, ziarnka kawy oraz możemy dorobić "uszko" zrobione z polewy czekoladowej.









 KROK PO KROKU:






 

piątek, 15 listopada 2013

Babka pieguskowo - ciągutkowa z Irish Cream

Babka pieguskowo - ciągutkowa z Irish Cream, to urozmaicenie tradycyjnej babki. Smaczna i w miarę prosta. Dodatki typu czekolada i cukierki krówki sprawiają, że ciasto smakuje i wygląda super.

Babka pieguskowo - ciągutkowa z Irish Cream

 





- cukier: 1 szklanka
- mąka: 2 szklanki
- margaryna: 20 dag
- irish cream: 140 ml
- cukierki krówki: 20 dag
- czekolada twarda: 0.5 szklanki
- jajka: 4 sztuki
- proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
- cukier puder do posypania: 0.5 szklanki


Cukier utrzeć z margaryną. Pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Do jednolitej masy dolewamy Irish Cream i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy aż połączą się składniki. Cukierki "Krówki" tniemy na trzy części. Czekoladę kroimy w drobną kostkę - wrzucamy i chwilkę miksujemy ( ok 5 s ). Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok 40-45 min. w temp. 180'C. Gotowe letnie ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!






czwartek, 14 listopada 2013

Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami



Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami, smakują wyśmienicie.
Delikatne, kruche ciasto z wieloma warstwami. Wyglądają jak rogaliki świętomarcińskie.
Idealne do mleczka na podwieczorek.



Rogaliki drożdżowo - francuskie z orzechami







0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru
2 jajka
50 g drożdży
250 ml mleka
szczypta soli
150 g masła + 200 g masła

ok 400 g orzechów mielonych ( u mnie włoskie, nerkowca oraz pistacjowe )
2 - 3 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka cynamonu

1 szklanka cukru
1 łyżka wody
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekane orzechy włoskie do posypania



Przygotowujemy nadzienie - orzechy mielimy, dodajemy cynamon i śmietanę kremówkę. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowy pozostawiamy do "przegryzienia" . 150 g masła rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy łyżkę cukru oraz mąki i zalewamy połową szklanki letniego mleka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie. Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, szczyptę soli oraz jajka ubite z cukrem i margarynę. Całość dokładnie zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Ciasto powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Gotowe ciasto umieścić w miseczce i przykryć ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu, do podrośnięcia.
Ciasto przerobić i rozwałkować. 3/4 ciasta posmarować masłem, lub też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto złożyć na trzy części. A następnie rozwałkować i ponownie złożyć na trzy, obracając ciasto o 90'. Zawinąć w folię i schłodzić ok 60 min. Ponownie rozwałkować ciasto i ponownie złożyć zachowując 3 warstwy i obracając o 90'. Ponownie schłodzić. Czynność tą powtórzyć jeszcze dwa razy. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt a następnie powycinać trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę orzechową i zwijamy jak rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na ok 30 min. Po tym czasie umieszczamy w piekarniku na ok 15 min. w temp. 180'C. Gotowe, rumiane rogaliki wykładamy na kratę do pieczenia i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder mieszamy z wodą oraz łyżeczką soku z cytryny i lukrujemy rogaliki posypując je orzechami. Smacznego !!




poniedziałek, 11 listopada 2013

Sernik z masą w cieście cynamonowo - orzechowym

Wyjątkowo smaczne i ładne ciasto. Idealne dla osób, którym znudził się klasyczny sernik, oraz biszkopt. Jest to bowiem połączenie bardzo smacznego ciasta cynamonowo - orzechowego i sera delikatnego i puszystego. Całość połączona delikatną masą budyniową. Całość natomiast pokryta polewą czekoladową i ulubionymi orzechami - u mnie orzechy włoskie.


Sernik z masą w cieście cynamonowo -orzechowym








  • SER:
  • 900 dag sera białego
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • CIASTO:
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cynamonu
  • 100 g orzechów bardzo drobno mielonych
  • MASA:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
  • 250 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 czekolady gorzkie
  • 100 g orzechów mielonych


Przygotowujemy ser. Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Następnie dodajemy po łyżce sera białego. Na koniec dodajemy budyń w proszku oraz mąki, ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do sera i delikatnie mieszamy. Gotowy ser wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40-45 min. w temp. 180'C. Upieczony sernik pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier oraz na koniec żółtka. Obie mąki i cynamon mieszamy razem i przesiewamy do masy jajecznej a następnie dodajemy orzechy i delikatnie wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy na dwa płaty. Przygotowujemy masę budyniową. Do szklanki odlewamy pół szklanki mleka. Pozostałe mleko gotujemy. Do mleka w szklance wsypujemy budyń i mieszamy a następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż zgęstnieje. Budyń odkładamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy z cukrem na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu. Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę. Ciasto składamy: Płat ciasta biszkoptowego - połowa masy budyniowej - ser - pozostała masa budyniowa - płat ciasta biszkoptowego - polewa - orzechy. Ciasto schłodzić min. 2 godziny. Smacznego !!

sobota, 9 listopada 2013

Miodowe ziemniaczki i udka



Chrupiący i bardzo smaczny pomysł na obiad.
Mięsko soczyste i delikatne z posmakiem miodu,
oraz ziemniaczki złociste w miodowej otoczce.
Polecam każdemu, kto lubi dobrze zjeść.


Miodowe ziemniaczki i udka 

Obiad dla 3 osób.

 


  • 3 udka z kurczaka
  • 6 sztuk ziemniaków
  • przyprawa do gyrosa do smaku
  • sól ziołowa do smaku
  • czosnek do smaku
  • pieprz kolorowy mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • 0,5 szklanki miodu
  • olej do smaku


Udka myjemy i oczyszczamy a następnie gotujemy. Ziemniaki obieramy i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie udka przyprawiamy do smaku i wkładamy do nasmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na wierzch dajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki i przyprawiamy ponownie do smaku. Całość polewamy miodem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 35 min. w temp. 180'C. Gotowe podajemy na ciepło. Smacznego !!
 




piątek, 8 listopada 2013

Tort - Czekoladowy przekładaniec

Coś dla mnie, czyli duuuuużo kremu i barrrrdzo słodko.
Idealne ciasto dla łasuchów, którzy lubią tak jak ja w taką deszczową pogodę posiedzieć z kubeczkiem ciepłej kawy i kawałkiem pysznego ciasta.
Tym razem jest to tort z kremem czekoladowym oraz śmietankowym.
Smak przegryzają powidła oraz likier.




Tort - Czekoladowy przekładaniec






400 g margaryny
6 jajek
1 szklanka mąki
3 łyżki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 lyżki kakao
KREM JASNY:
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30 %
30 g cukru pudru
1 czekolada biała
KREM CIEMNY:
2 czekolady gorzkie
120 ml likieru czekoladowego
powidła


 Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, a następnie po jednym żółtku. Mąki mieszamy ze sobą i dodajemy kakao. Przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do formy tortowej o wymiarach 26 cm. Pieczemy ok 25 min., w temp. 180'C. Przestudzony biszkopt kroimy na 4 płaty. Przygotowujemy krem jasny. Śmietanę ubijamy dodając cukier puder. W osobnej miseczce ubijamy serek mascarpone, a następnie dodajemy go po łyżce do śmietany. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do masy. Masę schładzamy. Masa czekoladowa. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do przestygnięcia. Margarynę miksujemy a następnie dodajemy po łyżce czekolady, a na koniec powoli wlewamy likier. Do tortownicy wkładamy jeden płat ciasta, nakładamy powidła i wykładamy 1/3 ciasta jasnego, następnie wykładamy następny biszkopt i połowę masy ciemnej, ponownie układamy płat ciasta, powidła i dodajemy krem jasny. Przykładamy ostatnim płatem ciasta i całość pokrywamy ciemnym kremem. Do rękawa cukierniczego zakończonego podłużną końcówką nakładamy krem ciemny i dekorujemy boki tworząc falbanki / pliski. Wierzch natomiast pokrywamy jasnym kremem, robiąc kropki i rozmazując je ( tworzymy kwiat ). Gotowy schładzamy ok 2 h. Smacznego !!










EFEKT TWORZENIA PLISKI :





wtorek, 5 listopada 2013

Anielskie ciasto

Na chandrę wręcz idealne są kalorie więc zapraszam Was na smaczne, ale bardzo kaloryczne ciasto.
Dość pracochłonne, ale wyborne w smaku. Ciasto powinno schłodzić się w lodówce ok 12 godzin, wtedy ładnie się kroi i nic nie rozlewa.


Anielskie ciasto




  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • Budyń:
  • 0,5 litra mleka
  • 3 płaskie łyżki mąki
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii
  • Bita śmietana:
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kopiata cukru drobnego
  • 150 g margaryny
  • 2 andruty
  • masa kajmakowa ok 400g.
  • cukier dekoracyjny różowy


Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąki przesiewamy z cukrem waniliowym i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 min. w temp. 170'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia a następnie dzielimy na dwa płaty. Z 0,5 lita mleka odlewamy ok szklankę. Mleko zagotowujemy z cukrem i wanilią. Mleko odlane do szklanki mieszamy z mąkami a następnie wylewamy delikatnym strumieniem na gotujące się mleko, ciągle mieszając. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. W miseczce miksujemy margarynę dodając po łyżce zimnego budyniu. Powstałą masę nakładamy na jeden płat biszkopta. Na jeden kawałek andruta nakładamy lekko podgrzaną masę kajmakową i przykrywamy drugim kawałkiem andruta. Gotowe nakładamy delikatnie na budyń i lekko dociskamy. Ciasto wkładamy do lodówki na ok 15 min. W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - ubijamy śmietanę dodając cukier. Gotową bitą śmietanę w proporcji 2/3 nakładamy na andrut i przykładamy płatem biszkopta. Wierzch pokrywamy delikatnie pozostałą bitą śmietaną i posypujemy cukrem ozdobnym. Ciasto powinno schłodzić się ok 12h. Smacznego !!




poniedziałek, 4 listopada 2013

Nutka truskawkowa


Wyjątkowe, bardzo smaczne ciasto z nutką truskawkową,
w postaci budyniów i galaretek. Smak również wzbogaca likier Sheridan's Berries,
dość mocno wyczuwalny w smaku.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień, kiedy składniki się "przegryzą" oraz mocno schłodzone.



Nutka truskawkowa






BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
MASA BUDYNIOWA:
2 budynie truskawkowe
500 ml wody
4 łyżeczki cukru
1 galaretka truskawkowa
125 g margaryny
0,5 szklanki cukru 
herbatniki ok 24 sztuki
MASA ŚMIETANKOWA:
660 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki cukru drobnego
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wody
Likier Sheridan's Berries do smaku


Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodajemy cukier a następnie żółtka. Mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowy biszkopt wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min. w temp. 180'C. Upieczony biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia.
Przygotowujemy masę budyniową. Z 500 ml wody odlewamy pół szklanki do której wsypujemy budynie oraz cukier i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści proszek. Pozostałą wodę gotujemy, gdy już się gotuje wlewamy powoli nasz budyń i mieszamy, aż zgęstnieje. Ściągamy z palnika i dodajemy galaretkę w proszku - mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Pozostawiamy budyń do przestygnięcia. Budyń można przykryć folią, dzięki czemu nie powstanie na nim kożuch.
Margarynę miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masę wylewamy na biszkopt i układamy herbatniki, a następnie wkładamy ciasto w lodówce na ok 15-20 min.
Przygotowujemy masę śmietanową. Szklankę wody zagotowujemy, a następnie rozpuszczamy w niej galaretkę, którą pozostawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier oraz galaretkę. Gotową masę wykładamy na herbatniki. Za pomocą patyczka do szaszłyków robimy kleksy na cieście z likieru Sheridan's Berries i rozmazujemy. Ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny by się przegryzło. Smacznego !!




sobota, 2 listopada 2013

Domowa pizza korona


Pyszna, delikatna domowa pizza korona.
Iście królewski smak ...
Łatwa w przygotowaniu, a co najważniejsze ze składnikami, które najbardziej lubimy.




Domowa pizza korona




CIASTO:
500 g mąki
2 jajka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
50 g drożdży
125 g margaryny
250 ml mleka
NADZIENIE:
przecier pomidorowy
4 sztuki parówek
6 plasterków szynki
1 duży pomidor
1 papryka czerwona
6 plasterków sera żółtego



Mleko podgrzewamy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól. Do garnuszka dodajemy łyżkę mąki, cukru oraz rozkruszone drożdże i pół szklanki letniego mleka. Całość mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W osobnej miseczce ubijamy całe jajka z pozostałym cukrem. Do miski z mąką wlewamy pozostałe mleko, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Na koniec dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i błyszczące oraz odchodzić od rąk i ścianek miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkujemy a następnie wycinamy okrąg. Środek smarujemy  przecierem pomidorowym. Zachowując odstęp od brzegów ok 4 cm i układamy kawałki parówki, które zawijamy ciastem. Środek parówek przecinamy i wywijamy na zewnątrz, a następnie na środek układamy plasterki szynki, pomidora, papryki oraz sera żółtego. Pizze wkładamy do piekarnika na 220'C i pieczemy ok 12 min. na złoty kolor. Smacznego !!



* Z przepisu wychodzą dwie średniej wielkości pizze.



PRZEPIS KROK PO KROKU:



piątek, 1 listopada 2013

Świąteczny piernik

Pyszny miękki piernik, który nie wymaga leżakowania.
Łatwy w przygotowaniu, bowiem robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje.
Ładnie rośnie podczas pieczenia i wspaniale pachnie.
Smak podkreśla krem z czekolady białej oraz powidła śliwkowe, lekko kwaśne.
Całość pokryta polewą czekoladową i orzechami.



Świąteczny piernik 
  

  



Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 łyżeczek miodu
2 łyżeczki wody
1,5 łyżeczki sody
100 g margaryny
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
szczypta soli

Krem:
powidła śliwkowe
200g śmietany kremówki
1 czekolada biała
2 sztuki Śmietan Fix
aromat migdałowy

Polewa:
ok 1/3 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych
2 czekolady gorzkie
woda bądź mleko






Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 min w temp. 175'C. Po tym czasie ciasto delikatnie nacinamy nożem wzdłuż przez środek ok 1,5 cm, dzięki temu ładnie pęknie podczas pieczenia i ponownie pieczemy ok 30-35 min. dalej w temp. 175'C. Upieczony piernik, pozostawiamy do przestygnięcia a następnie kroimy na trzy części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy środkową częścią.  100 g śmietany kremówki podgrzewamy i dodajemy połamaną czekoladę, delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do schłodzenia. Resztę kremówki ubijamy dodając rozpuszczoną czekoladę i Śmietan Fix'y oraz kilka kropel aromatu migdałowego. Gotową masę nakładamy na ciasto i przykrywamy ciastem - lekko dociskamy. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy troszkę wody i wkładamy połamane kostki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i dodajemy orzechy, mieszamy. Gotową polewą, polewamy ciasto i schładzamy. Smacznego !!