niedziela, 15 grudnia 2013

Anielski piernik



Bardzo bogate ciasto piernikowe.
Wzbogacone o masę orzechową jak i masę krówkową.
Intensywny smak jak i aromat wspaniale komponuje się z czarną herbatą lub kawą.


Anielski piernik






300 g margaryny
5 jajek
0,5 szklankia mąki
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżki miodu
1 przyprawa do piernika
szcypta soli
CIASTO ORZECHOWE:
1,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych
3/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 białek
MASA:
5 żółtek
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
2 masy krówkowe orzechowe
1/3 szklanki spirytusu
1 czekolada gorzka
0,5 szklanki orzechów włoskich drobno zmielonych



Ciasto piernikowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli, pod koniec dodając cukier, a następnie żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao i przyprawę do piernika przesiać. Dodać do masy i dodać miód. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto Wyłożyć na blachę o wymiarach 35x24cm i piec ok 30 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto orzechowe Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Wsypujemy orzechy oraz mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy ok 20 min w temp. 180'C. Masa Żółtka zmiksować z cukrem i mlekiem, a następnie zagotować, ciągle mieszając aż masa zgęstnie. Odłożyć do przestygnięcia. Miękką margarynę zmiksować na puch dodając masę a na koniec spirytus. Masę schłodzić ok 20-30 min. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat ciasta piernikowego a następnie nakładamy 3/4 masy, przykrywamy ciastem orzechowym i smarujemy masą krówkową orzechową ( wcześniej puszkę można podgrzać by cukier nie był twardy ) i ponownie przykryć ciastem piernikowym. Nałożyć pozostałą masę i posypać startą na małych oczkach czekoladą i orzechami. Ciasto schłodzić ok godziny. Smacznego !!











1 komentarz: