sobota, 28 grudnia 2013

Miodowe ciasteczka


Miękkie i smaczne ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i bardzo pachnące.
Idealne na zimowe wieczory do szklanki kawy, herbaty czy nawet czekolady na gorąco lub mleka.
Ciasto nie klei się dzięki czemu z łatwością powycinamy ulubione kształty za pomocą foremek.

Miodowe ciasteczka





  • 3 szklanki cukru brązowego
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier oraz cynamon. Miód podgrzać, dodać śmietanę oraz sodę, gdy zacznie się pienić odstawić do przestygnięcia. Letnie dodać do pozostałych składników oraz dodać 2 żółtka i jedno białko. Szybko zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i za pomocą foremek powycinać kształty. Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Gotowe pieczemy ok 12-15 min w temp. 180'C. Smacznego !!



3 komentarze:

  1. uwielbiam ciasteczka z dodatkiem miodu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka miodowe brzmią naprawdę słodko :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. aż wspominają mi się świąteczne pierniczki :-))

    OdpowiedzUsuń