sobota, 14 grudnia 2013

Sernik piernikowy z masą


Jest to ciasto dla tych, którzy lubią dobrze zjeść.
Ciasto nie jest za słodkie, ani też za suche.
Pyszny puszysty i pachnący piernik z masą oraz białym serem.
Jest to idealny przepis na Święta, takie 2w1 :))


Sernik piernikowy z masą






200 g margaryn
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru brązowego
4 jajka
5 łyżek miodu
2 łyżki wody
1,5 łyżeczki sody
5 łyżek śmietany
4 łyżki kakao
1 przyprawa do piernika
szczypta soli
SER:
1 kg sera
4 krople aromatu rumowego
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
2łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
4 jajka
KREM:
600 ml śmietany 30%
0,5 laski wanilii
2 śmietan fix'y
polewa czekoladowa gotowa
orzechy włoskie drobno mielone


Mąkę, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. W osobnej miseczce ubijamy margarynę z cukrem na puch, dodając pod koniec po jednym żółtku. Do takiej masy dodajemy miód, wodę oraz śmietanę i ponownie miksujemy na jednolitą masę, dodając po łyżce sypkich produktów wcześniej przygotowanych. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Gotowe dodajemy do masy i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotowe ciasto wylewamy do formy o wymiarach 40x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50 min w temp. 175'C. Gotowy kroimy na dwa blaty. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości, pod koniec dodając ser - ciągle miksując. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz budyń i aromat a na koniec olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i dodać do sera, delikatnie wymieszać, drewnianą łyżką. Na blachę tą samą co piekliśmy piernika wyłożona papierem do pieczenia wylewamy ser i pieczemy ok 50 min. w temp. 180'C. Upieczony ser pozostawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec dodając laskę wanilii oraz śmietan fix'y. Spodni blat piernika smarujemy połową kremu a następnie nakładamy upieczony ser i ponownie nakładamy krem i przykrywamy górną częścią piernika. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy drobno zmielonymi orzechami. Smacznego !!



2 komentarze:

  1. Piernik i sernik w jednym? Rewelacja. Przepis już zapisany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki fajny przekładany piernik!! super!

    OdpowiedzUsuń