sobota, 7 grudnia 2013

Przekładany jabłecznik


Delikatny i kruchy przekładany jabłecznik.
Smaczne lekko kwaskowate jabłka w słodkim cieście.

Przekładany jabłecznik





  • 250 g margaryny
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,80kg jabłek
  • galaretka morelowa
  • cukier puder
  • 2 lyżki soku z cytryny
  • szczypta cynamonu


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Zrobić dołek i wbić jajko i dwa żółtka. Margarynę pokroić w nieduże kawałki i razem z ciastem posiekać, a następnie szybko i dokładnie zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto schłodzić ok 30 min w lodówce. Po tym czasie Ciasto podzielić na trzy części. Dwie kolejne można schować do lodówki, by ciasto było chłodne, a jeden kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem a następnie piec ok 20 min w temp 180'C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Kolejne dwa kawałki ciasta pieczemy tak samo. Jabłka obieramy a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy chwilkę, dodając cynamon. Kiedy jabłka są ładnie podsmażone wsypujemy galaretkę i mieszamy, żeby połączyła się z jabłkami. Gotowe odstawiamy na jakieś 20 min. Ciasto składamy: płat ciasta, połowa masy jabłkowej, ciasto i pozostałe jabłka i przykrywamy ostatnim płatem ciasta, Ciasto umieszczamy w lodówce najlepiej na ok 24h. następnie posypujemy cukrem pudrem do smaku. Smacznego !!







4 komentarze:

  1. Na jak dużej blaszce ciasto było pieczone?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha i tak ładnie przełożony, ja dziś też piekłam tylko z bitą śmietaną Pilos, również pycha :)

    OdpowiedzUsuń