poniedziałek, 16 grudnia 2013

Piernik z dżemem


Wspaniały, miękki i bardzo smaczny piernik. Nie może go zabraknąć na moim Świątecznym stole.
Przekładany dżemem lekko kwaskowatym oraz polany czekoladą i ozdobiony płatkami migdałowymi. Jest to idealne ciasto na Święta. Najlepiej jednak smakuje na drugi ... lub kolejny dzień, kiedy się przegryzie.

Piernik z dżemem





  • 700 g mąki
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 370 g miodu
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki mleka
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • do smaku migdały
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 35 g masła
  • do smarowania mleko
  • do smarowania tłuszcz
  • 0.5 szklanki orzechów włoskich mielonych


Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do rozpuszczonej dodajemy cukier, miód oraz mleko i na małym ogniu podgrzewamy nie doprowadzając do zagotowania. Jeśli składniki się już połączą ściągamy z ognia i odkładamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, orzechy mielone oraz przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy wodę oraz ostudzony miód i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą wyciągamy na stolnicę i zagniatamy dokładnie. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i przekładamy do wcześniej nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia. Ciasto to smarujemy dżemem i przykrywamy drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. Lekko przyciskamy. Ciasto smarujemy dokładnie mlekiem i pieczemy 40 min w temp. 160'C. Chłodne ciasto kroimy a następnie polewamy polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i zdobimy płatkami migdałów. Ciasto pozostawiamy, aż polewa zastygnie. Smacznego !!








Przepis na to wspaniałe Ciasto zostało opublikowane w najnowszej książce dostępnej w Biedronce "Książka Kucharska, ponad 200 przepisów na rodzinne Święta! " czyli najlepsze przepisy czytelników Kropka TV  -  tom III.
W książce znajduje się wiele wspaniałych i co najważniejsze sprawdzonych przepisów. Książka dostępna jest w sieci sklepów Biedronka w atrakcyjnej cenie 14,99 zł.








4 komentarze:

  1. Jeśli piernik to tylko z jakimś dżemem albo konfiturą :). Ostatnio robiłam z malinowym i stwierdziłam, że już tylko przekładańce będę piekła :). Twój wygląda przepysznie ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. TEN PIERNIK JEST BARDZO DOBRY - Z PODOBNYCH SKŁADNIKÓW ROBIŁAM SWÓJ W TYM ROKU, ALE PIEKŁAM GO W FORMIE KEKSOWEJ I NIE WPADŁAM NA TO BY GO PRZEKROIĆ I POSMAROWAĆ DŻEMEM - WCZORAJ UKROIŁAM NA SPRÓBOWANIE I MUSZĘ PRZYZNAĆ, ŻE NIEBO W GĘBIE.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tą książke w domu! Jest wiele super, mega, fajnych przepisów :D

    OdpowiedzUsuń