niedziela, 1 grudnia 2013

Moskole czyli podhalańskie placuszki



Moskole czyli podhalańskie placuszki z ugotowanych ziemniaków.
Dawno wypiekano je na blachach starego pieca, dziś przygotować można je na patelni.
Jedni lubią je robić z małą ilością tłuszczu, inni całkowicie na suchej patelni.
Moskole najlepiej smakują z masłem czosnkowym, ze skwarkami lub na słodko ze śmietaną.


Moskole czyli podhalańskie placuszki







  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki maślanki
  • ok 500 g mąki
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • bułka tarta do smaku
  • tłuszcz do smażenia ( można pominąć ten etap )




Ziemniaki przepuścić przez maszynkę bądź praskę. Dodać do nich maślankę, jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku i zagnieść ciasto. Ciasto zrolować i pokroić w plasterki. Każdy plasterek ciasta delikatnie rozpłaszczyć w dłoni, tworząc placuszki i obtoczyć je w bułce tartej, a następnie smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego !!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz