poniedziałek, 9 grudnia 2013

Karkówka zapiekana w cebulce


Karkówka zapiekana w cebulce to idealne danie dla osób, które lubią cebulkę. Do mięska idealnie pasują ziemniaki jak również kasza lub ryż. Mięsko jest soczyste i miękkie, bardzo kruche.
Podczas pieczenia wytapia się smaczny sosik. Jest to bowiem ciekawy przepis na obiad.

Karkówka zapiekana w cebulce






  • 0,5 kg karkówki
  • 6 cebul
  • 6 łyżek ketchupu
  • ok 0,5 szklanki wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • zioła prowansalskie do smaku

Mięso myjemy, oczyszczamy a następnie kroimy na kawałki. Nacieramy pieprzem i solą, oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odkładamy na ok 30 min. Cebulę kroimy w piórka. Do rękawa wkładamy mięso, oraz cebulę doprawiamy do smaku pozostałymi przyprawami oraz ketchupem. Dodajemy wodę i umieszczamy w piekarniku na ok 50 min. w temp. 190'C. Rękaw nakłuwamy w kilku miejscach. Mięsko powinno być miękkie i delikatne, a cebulka zarumieniona. Czas pieczenia może się wydłużyć w zależności od mięsa. Smacznego !!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz