czwartek, 12 grudnia 2013

Japońska ryba



Rybę po japońsku zna i robił chyba każdy, jednak ja postanowiłam coś pozmieniać,
jak to ja i zamiast ryby użyłam kotletów sojowych. Jest to bardzo smaczne połączenie.
Wygląda pięknie dzięki kolorowym warzywom. Jest to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie.
Jednak najlepiej smakuje jak się "przegryzie".


Japońska ryba



  • 2 opakowania kotletów sojowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 5 łyżek octu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • Do smaku sól, cukier, przyprawa uniwersalna
  • Do smażenia tłuszcz


Z mąki, jajka oraz wody robimy ciasto. Kotlety sojowe gotujemy a następnie nacieramy przyprawą uniwersalną i maczamy we wcześniej przygotowanym cieście. Smażymy na złoty kolorek. Ketchup, przecier, 1,5 szklanki wody oraz ocet i cukier mieszamy ze sobą i gotujemy. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę oraz ogórka kroimy w kostkę i mieszamy z cebulą. W misce układamy warstwowo kotlety sojowe, warzywa i tak na zmianę, aż składniki się skończą. Całość zalewamy zalewą. Pozostawiamy ok 3-4 godzin, aż składniki się „przegryzą” . Smacznego !!



1 komentarz: