piątek, 6 grudnia 2013

Świąteczny wieniec makowy


Pyszne ciasto nie tylko świąteczne.Wieniec drożdżowy z makiem, równie dobrze smakuje na spotkaniach rodzinne, do kawy czy herbaty. Ja użyłam gotowej masy makowej z racji na czas,
ale ciasto równie dobrze smakuje z zaparzonym makiem i bakaliami.

Świąteczny wieniec makowy 

 



  • Ciasto:
  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 20g drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 50 ml margaryny
  • 1 masa makowa
  • Do smaku rodzynki
  • Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka wody lub sok z cytryny


Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do garnuszka, dodajemy szczyptę soli i po łyżce mąki i cukru, a następnie wlewamy powoli letnie mleko i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wyrośnięcia. Jajko ubijamy z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy masę jajeczną i rozczyn – wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie, oraz powinno odchodzić od miski i rąk. Wlewamy rozpuszczoną , chłodną margarynę i ponownie zagniatamy. Posypujemy mąką, przykrywamy miseczkę ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wałkujemy w kształt prostokąta. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do gotowej masy makowej dodajemy pianę , oraz rodzynki i delikatnie mieszamy. Na ciasto nakładamy masę makową i zwijamy . Na posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia wykładamy ciasto, formując wieniec i zlepiając końce razem. Ciasto delikatnie nacinamy na ok ½ wysokości, ale nie przecinamy do końca ! Powinno się ładnie rozłożyć tworząc już gotowe kawałki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w temp. 180’C. Gotową polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą, bądź wyciśniętym sokiem z cytryny. Smacznego !!







1 komentarz: