poniedziałek, 23 grudnia 2013

KokoToffi


Puszysty biszkopt kakaowy z masą kokosową oraz masą toffi.
To bardzo smaczne ciasto, szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne.
Idealne na Święta ... do kawy czy herbaty.
Do masy kokosowej można dodać z 2 łyżki likieru Malibu, który podkreśli i zaostrzy smak ;))

KokoToffi





Ciasto:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki ciemnego kakao
Masa kokosowa:
400 g wiórek kokosowych
750 ml mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
250g margaryny Kasia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa toffi
1 puszka masy kajmakowej
250 g margaryny Kasia
1 szklanka orzechów mielonych
margaryny Kasia



Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Ubijamy do pozbycia się kryształków cukru - polecam cukier drobny. Na koniec dodajemy po jednym żółtku i jeszcze chwilkę miksujemy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski i delikatnie mieszamy z pianą z białek. Gotowe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 25 min w temp. 180'C. Gotowy biszkopt pozostawiamy do przestygnięcia. A następnie kroimy wzdłuż. Masa kokosowa: 400 g wiórek kokosowych 750 ml mleka 0,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250g margaryny Kasi a 3 łyżki mąki ziemniaczanej Do garnka wlać 600 ml mleka, dodać margarynę Kasi a, cukier, cukier waniliowy oraz kokos i mieszać, aż się zagotuje. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Do gotującej się masy wlewamy mleko z mąką ziemniaczaną. Chwilkę mieszamy, aż zgęstnieje. Pozostawiamy na ok 5 min. Masa toffi 1 puszka masy kajmakowej 250 g margaryny Kasi a 1 szklanka orzechów mielonych Margarynę Kasię miksujemy na puch, dodając po łyżce masę kajmakową. Gotową masę schładzamy ok 10 min w lodówce. Na jeden blat ciasta nakładamy ciepłą masę kokosową i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, lekko dociskając by ciasto się przykleiło, a następnie nakładamy masę kajmakową. Posypujemy startymi orzechami włoskimi. Smacznego.




*Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak się "przegryzie" .



1 komentarz: