środa, 4 grudnia 2013

Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie.


Coraz bliżej Święta ... coraz bliżej Święta...
tak więc chcę Wam polecić bardzo smaczne ciasto drożdżowe, a raczej rodzaj luksusowego, słodkiego chleba spożywanego tradycyjnie podczas świąt Bożego Narodzenia w Niemczech.
Wypiekane
z masą marcepanową oraz bakaliami, obficie posypane cukrem pudrem.
Ciasto smakuje bardzo dobrze zarówno zaraz po upieczeniu, jak i nawet 2 tygodnie później.


Stollen - Bożonarodzeniowe ciasto niemieckie





Ciasto:
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy
10g drożdży świeżych
80 ml mleka
80 ml masła
szczypta soli
1 jajko

Nadzienie:
80g rodzynek
50g skórki pomarańczowej
50g skórki cytrynowej
50g płatków migdałowych
1 łyżka cynamonu
1 łyżka kardamonu
4 łyżki rumu

masa marcepanowa ok 250g
cukier puder


Przygotowujemy rozczyn. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i zalewamy ciepłym, ale nie wrzącym ! mlekiem i mieszamy do połączenia się składników. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podrośnie. Wszystkie bakalie wsypujemy do miski, dodajemy przyprawy i zalewamy rumem odkładamy na ok 2 godziny. Mąkę, sól, cukier, jajko, masło, letnie mleko oraz rozczyn zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy do miski posypanej mąką i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 2 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość. Ciasto wałkujemy na ok 2 cm i wysypujemy odciśnięte bakalie. Ciasto zagniatamy tak aby bakalie połączyły się z ciastem. Ponownie wałkujemy ciasto na kształt owalny i na środek ciasta wykładamy masę marcepanową. Masę należy zagnieść i zrobić  niej wałek na długość ciasta. Ciasto składamy, ale na ok 3/4 dolnej części. dobrze dociskając miejsce z marcepanem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy na niej ciasto i ponownie przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok godzinę, aż ciasto lekko podrośnie. Pieczemy ok 40 min w temp.180'C. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!



3 komentarze:

  1. oj tak , to ciasto jest u nas w sklepach długo przed świętami:)potwierdzam ze jest smaczne:) twoje wyszło ci idealnie:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. znam ten przepis ale jeszcze nie piekłam, twój wyszedł cudnie!

    OdpowiedzUsuń