czwartek, 26 grudnia 2013

Strucla z makiem



Strucli z makiem, nie może zabraknąć w Święta na moim stole.
Mak symbolizuje dobrobyt, dlatego też nie powinno go zabraknąć przez Święta Bożego Narodzenia.
To przepis na szybkie, ale smaczne ciasto. Szybkie, bo używam gotowej już masy makowej,
ale udało mi się kupić masę, która ma mała zawartość cukru, dzięki czemu ciasto nie jest za słodkie.
Co roku struclę lukrowałam, w tym roku postawiłam na tradycyjny cukier puder.


Strucla z makiem






0,5 kg mąki
0,5 szklanki cukru
2 jajka
50 g drożdży świeżych
125 g margaryny
250 ml mleka
szczypta soli
puszka masy makowej ( ok 850 g )
cukier puder


Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Mleko podgrzewamy. Do garnuszka kruszymy drożdże dodajemy 1 łyżkę mąki i cukru, zalewamy połową mleka i mieszamy - pozostawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wsypujemy do miski, wlewamy pozostałe mleko, jajka ubite z cukrem, sól oraz zaczyn. Całość zagniatamy, dodając powoli margarynę. Ciasto zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne oraz będzie odchodziło od miski i rąk. Gotowe ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, pozostawiając w ciepłym miejscu ok 2h.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę i przerabiamy a następnie dzielimy na pół. Każą część wałkujemy na kwadrat a następnie smarujemy go połową masy makowej zachowując odstęp ok 2 cm. od każdej strony. Zwijamy ciasto w roladą, a następnie boki zawijamy pod spód. Roladę wkładamy do formy keksowej i pieczemy ok 40 min. w temp. 180'C. Upieczone ciasto ozdabiamy cukrem pudrem. Smacznego !!



1 komentarz:

  1. Ja za makowcem akurat nie przepadam, ale moja rodzina owszem. Zgadzam się, że nie powinno zabraknąć go w święta :)

    OdpowiedzUsuń